Znanje za suvereno delo s podatki

sql

Brez pomoči računalnikov si mnogih poklicev sploh ne moremo predstavljati, seveda pa tudi v vsakdanjem življenju praktično vsakodnevno koristimo prednosti, ki jih prinašajo te naprave. Še posebej priročni so računalniki pri urejanju večjih zbirk podatkov, a za učinkovito delo na tem področju potrebujemo nekatere spretnosti pri uporabi ustrezne programske opreme.

Najbolj osnovno znanje, ki ga je treba osvojiti za učinkovito delo s podatki, je poznavanje pisarniških programov. Verjetno bo najboljši vstop na to področje Excel tečaj – gre seveda za priljubljeni program za obdelavo podatkovnih tabel in preglednic, ki je vključen v programski paket Microsoft Office. Excel tečaj začetnikom predstavlja osnovne funkcionalnosti programa in že ponudi uporabne temelje za učinkovito delo s programom, segajo pa izobraževanja in usposabljanja še veliko dlje. Excel je izjemno zmogljiv program, ki ga je nemogoče povsem obvladati, zato bo za napredne uporabnike še kako dobrodošel nadaljevalni Excel tečaj. Takšni tečaji se pogosto osredotočajo na specifične funkcionalnosti ali problemske sklope, pri tem pa gredo zelo v globino. Kot nalašč za tiste, ki v sklopu svojega dela potrebujejo odlično poznavanje določenih naprednejših funkcij programa.

Excel je za mnoge vrste podatkov najboljše orodje, pogosto pa je treba zaradi lastnosti zbirke podatkov uporabiti druga orodja. Eno možnost ponuja SQL, ki je programski jezik za urejanje zbirk podatkov. Uporablja se predvsem za urejanje podatkovnih tabel spletnih strani, pri čemer se jezik izkaže za zelo vsestranskega in zmogljivega. Pravzaprav ravno SQL podpira mnoge spletne strani, ki jih vsakodnevno obiskujemo. Da bi se dobro znašli v svetu podatkovnih tabel in baz spletnih strani, je dobro torej izvedeti kaj več o postopkih, ki se med delovanjem spletne strani odvijajo v ozadju. Programski jezik SQL je zelo uporaben za upravitelje spletnih strani, v nekaterih primerih pa tudi za urejanje podatkovnih baz brez spletnega vmesnika. Tudi SQL je možno spoznati skozi vodene tečaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja