Posteljnina za tiste, ki težko spijo

Posteljnina 140x220

Nespečnost je izredno huda težava. Pogosto se začne kot majhna sitnost, a lahko vodi v težave, ki močno otežijo vsakdanje življenje. Če je razlog za to v opremi spalnice, je rešitev precej preprosta. Pravzaprav bo morda dovolj že to, da izberemo primerno posteljnino. Še posebej to velja za tiste, ki imajo pri spanju posebne potrebe – to so recimo visoki ljudje.

Pri spanju je veliko bolje biti bolj droben, saj imamo tako na voljo obsežno površino postelje in veliko odejo. Visoki ljudje pa pogosto negodujejo že nad neustreznimi dimenzijami postelj in vzmetnic – standard za enojno posteljo je 200×140 ali celo 190×140 centimetrov, torej si je težko predstavljati, da bo na takšni postelji prijetno spal nekdo, ki meri morda celo preko 200 centimetrov. Ni treba posegati v ekstreme – že pri 190 cm višine so 200×140 postelje premajhne, saj dodatnih 10 centimetrov ne ponuja posebne svobode pri spanju. Treba bo izbrati prilagojene postelje in primerno posteljnino. V poštev pride postelja v dolžini 220 cm ter posteljnina 140×220. Tako bo velikost postelje bistveno bolj primerna, posteljnina 140×220 pa poskrbi za to, da je odeja dovolj velika, da se lahko z njo docela pokrijemo. Seveda bo posteljnina 140×220 primerna tudi za tiste, ki uporabljajo večje odeje na enojni postelji običajne velikosti, le da v tem primeru pride v poštev le prevleka za odejo, ne pa tudi rjuha.

Velik vpliv ima na kakovost spanca tudi vzglavnik. Za najboljšega velja vzglavnik iz perja, ki pa je le redko v uporabi v sodobnih spalnicah. Vzglavnik iz perja nadomeščajo vzglavniki iz drugih materialov, pogosto iz umetnih mas, ki se lahko v nekaterih primerih prav tako dobro obnesejo. Priljubljeni so vzglavniki iz spominske pene, cenejše alternative pa imajo druga umetna polnila. Pri težavah s spancem je morda pravi odgovor prav nov vzglavnik – splača se preizkusiti vzglavnik iz perja ali kakšno drugo alternativo trenutnemu vzglavniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja