Akumulator za solarne celice

Solarne celice

Opremljanje domače sončne elektrarne je lahko zanimiv projekt, ki ponudi uporaben končni rezultat. Seveda pa se pričakovano soočimo tudi z nekaterimi izzivi, ki zahtevajo nekaj več pozornosti. Predvsem bo treba izbrati vse potrebne elemente takšnega sistema, pri čemer je pomembno, da zagotovimo združljivost med vsemi posameznimi kosi opreme. Težavam se lahko uspešno izognemo tako, da se odločimo kar za komplet opreme, a to ni vedno najboljša rešitev. Na srečo tudi v nasprotnem primeru ni tako težko najti pravih naprav za učinkovito in zanesljivo sončno elektrarno.

Pomembno je predvsem to, da solarne celice povežemo z opremo, ki je pripravljena na specifične obremenitve v takšnem sistemu. Posebej pozorni smo na akumulator, ki mora biti prilagojen stalnemu polnjenju in praznjenju. To je tako imenovani ciklični akumulator, ki je narejen prav za tak namen. Gre za akumulator, ki se lahko redno polni in prazni, ne da bi se pri tem poškodovali njegovi sestavni deli. Ciklični akumulator je nedvomno prava izbira za domačo sončno elektrarno, čeprav se ne uvršča med najcenejše rešitve. Nadalje moramo paziti tudi na to, da je akumulator prilagojen uporabi v bivalnih prostorih oziroma da ustreza obremenitvam okolja. Ciklični akumulator je pogosto zaprt in ne zahteva posebnega vzdrževanja, kar je velika prednost, predvsem pa ne izpušča škodljivih plinov, kar se lahko zgodi pri drugih vrstah akumulatorjev.

Druga oprema

Solarne celice seveda zahtevajo tudi nekaj druge opreme, če želimo doseči kar najboljši izkoristek. Neposredno pri polnjenju akumulatorja sodeluje še regulator polnjenja, ki nadzira delovanje sončnih celic. Tako skrbi za optimalen režim polnjenja in zagotovi kar najdaljšo življenjsko dobo akumulatorja. Ciklični akumulator je resda prilagojen obremenitvam v solarnem sistemu, a to še ne pomeni, da ga lahko prepustimo na milost in nemilost vsem vplivom celic. Ne pozabimo še na drugo opremo, ki mora biti prav tako dobro usklajena s celicami in akumulatorjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja