Kaj ponujajo izdelovalci spletnih strani?

Optimizacija za iskalnike

Izdelava spletnih strani je pomemben, iskan in cenjen posel, zato ni čudno, da prav v tej panogi iščejo svojo priložnost mnogi ponudniki, ki se med seboj lahko precej razlikujejo. Ni vseeno, komu bomo poslali naročilo spletne strani, saj so ponudbe različne, treba se je pozanimati, kje bomo za svoj denar dobili kar največ. Kaj torej vključujejo ponudbe izdelovalcev spletnih strani?

Izdelava spletnih strani

V prvi vrsti mora vsaka ponudba seveda vključevati izdelavo same spletne strani. A že v tej fazi se lahko zaplete – eno je na primer prednastavljena spletna stran s privzetimi nastavitvami, medtem ko je profesionalno izdelana unikatna stran nekaj povsem drugega. Naročilo spletne strani mora torej nedvoumno vsebovati tudi podatek o tem, kaj pričakujemo v tem oziru.

Ne glede na to, na kakšnem sistemu bo temeljila nova spletna stran, pa lahko pri naročilu pogosto izbiramo, koliko vsebine in funkcionalnosti bo izdelovalec vključil. Najcenejše osnovne ponudbe na primer vključujejo le nekaj podstrani in osnovno vsebino, naprednejše strani pa imajo bistveno več funkcionalnosti.

Vzdrževanje spletne strani

Naročilo spletne strani lahko vključuje tudi dogovor o vzdrževanju, predvsem pa je treba že v tej fazi najti izvajalca optimizacije. Optimizacija za iskalnike se namreč začne že pri izdelavi spletne strani, saj ima prav v tem času izvajalec možnost enostavno urediti tiste parametre, ki štejejo v tem oziru. Tako je on site optimizacija za iskalnike že izpopolnjena, ko je stran pripravljena za objavo, pa tudi ostalih optimizacijskih posegov ne bo težko izvesti.

Včasih je optimizacija za iskalnike vključena v vzdrževalno pogodbo, pogosto pa je treba za to poskrbeti tudi posebej. V vsakem primeru je pametno, da naročilo spletne strani dopolnimo tudi z željami in pričakovanji na tem področju. Če se bo optimizacija za iskalnike izvajala pri istem ponudniku, mora ta to vsekakor vedeti, enako velja za dogovor o vzdrževanju. Ni pa nujno, da vsi ponudniki to tudi omogočajo.