Zaščita hiše pred okoljem

Izolacija

V hiše se zatekamo ravno zato, da nismo na milost in nemilost prepuščeni vplivom okolja. Najbolj smo občutljivi na nihanja temperatur, predvsem na mraz, ki ga težko preživimo na prostem, nato pa je zaščita zelo dobrodošla še v primeru dežja, snega in podobnih vremenskih nevšečnosti. Da bi se pred temi dobro zavarovali, moramo tudi hišo primerno pripraviti. Prvo obrambo stavbe pred okoljem predstavlja fasada, ki mora biti dobro prilagojena svojemu namenu.

Fasada ima več pomembnih funkcij, med temi izstopa predvsem izolacija, pa tudi zaščita samih zidov pred posledicami izpostavljenosti dejavnikom okolja. Ker je v končni fazi pomembno še to, da zunanjost stavbe tudi lepo izgleda, je včasih težko poskrbeti za prav vse. Nujno se je torej najprej osredotočiti na najpomembnejše funkcionalnosti. Morda bo to toplotna izolacija fasade, ki gotovo zelo prispeva k obrambi pred velikimi temperaturnimi razlikami med notranjostjo in zunanjostjo. Zaradi takšne zaščite se bomo v notranjosti počutili prijetno in toplo, za nameček pa toplotna izolacija fasade poskrbi za manjše toplotne izgube in boljši izkoristek pri ogrevanju.

Izolacija ni edina naloga fasade. Prav tako pomembno je, da zunanja plast stavbe varuje pred drugimi vremenskimi dejavniki. Fasada mora dobro prenašati močenje s strani dežja in druge vlage – če ta prodre v zidove, se lahko pojavijo velike težave. Druga velika grožnja pa je UV sevanje, ki škodljivo vpliva že na fasado samo, kar se začne najprej kazati v bledenju barv. Pomembno je torej, da je že zunanja plast kar se da dobro pripravljena na razmere, sicer tudi toplotna izolacija fasade in druge funkcije ne bodo tako učinkovite.

Dobra fasada je ključnega pomena za to, da se lahko brezskrbno zatečemo v hišo. Je pa celovita izolacija odvisna še od drugih elementov, na primer strehe, pa tudi nekaterih malenkosti, ki v končni fazi v kombinaciji odločajo o tem, kako učinkovita bo hiša pri varovanju stanovalcev pred nevšečnostmi iz okolja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja