Prihodnost elektro vozil

Polnilnice za električna vozila

Kako bodo izgledale slovenske ceste v prihodnosti? Precej zanesljivo lahko napovemo, da bo po njih vozilo več vozil na električni pogon. Električna vozila so že zdaj precej priljubljena, čeravno jih med osebnimi uporabniki nekoliko redkeje srečujemo. So pa priljubljena v nekaterih drugih segmentih, v katerih je možno tudi v prihodnje pričakovati prevladujočo uporabo vozil na električni pogon.

Razvoj infrastrukture

Gotovo je priljubljenost elektro vozil odvisna tudi od razpoložljive infrastrukture. Kupci se pred odločitvijo za nakup vozila vprašajo, kako enostavno bo z vozilom potovati naokoli – električna vozila so odvisna od polnilnih postaj, ki niso tako gosto posejane kot bencinski servisi. Na srečo pa so tudi polnilnice za električna vozila dokaj dobro zastopana ob slovenskih cestah in že zdaj večini uporabnikov elektro vozil ponujajo povsem brezskrbno vožnjo po vsej državi. Glede na to, da imajo še najosnovnejša elektro vozila dovolj avtonomije delovanja za vsaj kakšnih 50 km z enim polnjenjem, je polnilnic več kot dovolj. Enako velja za tiste, ki vozila uporabljajo vedno na istih relacijah, na primer znotraj mest – polnilnice za električna vozila so v urbanih središčih posebej gosto postavljene.

V prihodnje gre pričakovati nemoten razvoj električne infrastrukture, vsekakor pa ne bi presenetil tudi pospešen razvoj, ki bi omogočil končen prihod elektro vozil v splošno rabo. Ne gre le za polnilnice za električna vozila, tudi drugo infrastrukturo bi bilo treba prilagoditi ali prenoviti.

Ponudba vozil

Električna vozila so na trgu na voljo v precej omejeni ponudbi, v prihodnje pa gre seveda pričakovati bistveno bolj pestro paleto možnosti. Že danes so sicer na voljo raznolika gospodarska vozila, pa tudi med manjšimi osebnimi vozili je nekaj izbire. Osebni avtomobili morda nudijo nekoliko manj, še posebej, če upoštevamo zahtevnost in izbirčnost kupcev, ki se odločajo za električna vozila. S prihodom novih modelov se bodo zapolnile vse niše in na voljo bodo izdelki za vsak okus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja