Svetlobniki kot arhitekturni element

polikarbonatne plošče cena

Svetlobniki se umeščajo med bolj robustne in praktične načine osvetljevanja večjih objektov, kot so industrijske montažne hale, podzemne pasaže, avtomobilske garaže, itd. Zaradi relativno velikih površin, ki jih običajno pokrivajo svetlobniki, jih po navadi ne zasteklimo z mineralnim steklom, ampak s plastičnim oz. polimernim nadomestkom stekla.

V večini primerov se uporabljata PMMA in polikarbonatne plošče. Cena velikokrat narekuje izbor materialov; v primeru cenovnih omejitev ali pa ko ni potrebno zagotoviti dolge življenjske dobe po navadi izberemo PMMA. Ta je kljub boljšim rešitvam še vedno dovolj trden in transparenten, da nam lahko zagotovi vsaj deset let življenjske dobe. Sčasoma pa zaradi UV sevanja nekoliko potemni in postane malo bolj krhek. Obe pomanjkljivosti z lahkoto odpravimo z nanosom posebnega premaza za UV zaščito, ki še nadalje podaljša življenjsko dobo in je za trajnejše konstrukcije upravičena naložba. Po drugi strani se za večjo odpornost proti mehanskim udarcem, vremenskimi pojavi in starostnemu preperevanju raje odločimo za polikarbonatne plošče. Cena je v tem primeru višja, saj gre za polimer z dražjim in energetsko bolj potratnim postopkom sinteze. V zameno so polikarbonatni svetlobniki bolj robustni in trajnejši, zaradi večje nosilnosti in sposobnosti prenašanja sil so tudi neprimerljivo bolj primerni za večje steklene površine, sploh če so te zakrivljene oz. brez podpore. Polikarbonatne plošče, cena katerih je odvisna od zahtevnosti krivin ter seveda debeline, omogočajo predpripravo vgradnih elementov do potankosti in nato tudi enostavno vgradnjo.

Za potrebe domačih mojstrov in gradenj enostavnejših objektov so razvili tudi rebraste ali prekatne tanjše polikarbonatne plošče, ki s svojo nizko ceno in dodatnimi izolativnimi lastnosti navdušujejo mnoge domače graditelje vrtnih ut, lop za orodje, garaž, rastlinjakov in toplih gred ter podobnih nezahtevnih objektov, kjer estetika ni na prvem mestu. Lahko se uporabljajo tako za kritine kot tudi za stene teh objektov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja