Prilagoditve za optimalen izkoristek prostora

Suhomontažna gradnja

Kako kar najbolje izkoristiti razpoložljivi prostor v stanovanju? To je večno vprašanje, ki pesti predvsem tiste stanovalce, ki se v utesnjenem stanovanju ne počutijo dobro ali pa vanj celo fizično ne morejo spraviti vse opreme, ki bi jo potrebovali. V mnogih primerih je možno uvesti nekatere prilagoditve, ki sprostijo prostor v stanovanju, poleg uporabne kvadrature pa pridobimo tudi občutek večje odprtosti in prostornine, posledično se dvigne tudi kakovost bivanja.

Različne prilagoditve omogoča kar suhomontažna gradnja, kar pomeni, da jih lahko izvedemo hitro in poceni, tudi v končanih prostorih. Je pa seveda to povsem odvisno od prilagoditev, ki jih načrtujemo. Nekateri posegi so zelo majhni, a presenetljivo učinkoviti – če na primer uporabimo drsna vrata, notranja vrata ne bodo zahtevala prostora za odpiranje. Že takšna enostavna sprememba lahko ključno izboljša funkcionalnost prostora in omogoči prav tisto, kar je bilo prej zaradi nerazpoložljivega prostora nemogoče. Pravzaprav pa ni nujno, da so drsna vrata notranja, čisto možno je takšna vrata vgraditi tudi v prehode v zunanje prostore, na primer na teraso ali balkon, kar je lahko še bolj posrečena opcija.

Suhomontažna gradnja pri vratih nasploh ponuja veliko opcij, ne glede na to, ali so drsna vrata notranja ali zunanja. Seveda pa vrata niso edini element, ki omogoča enostavne prilagoditve za večji izkoristek prostora. Še več potenciala v tem smislu ponujajo stene, ki jih je prav tako možno vgraditi suhomontažno. To so predelne stene iz mavčno kartonskih ali lesenih plošč, ki se odlično odrežejo pri razmejevanju in oblikovanju prostorov. Zidanih sten s suhomontažnimi sicer ne moremo povsem nadomestiti, lahko pa to opcijo s pridom izkoristimo pri oblikovanju že zgrajenih prostorov. Spet nam suhomontažna gradnja ponuja enostavno in ugodno možnost preoblikovanja prostora, z nekaj iznajdljivosti pa lahko prav na ta način dosežemo optimalen izkoristek razpoložljivega prostora v utesnjenem stanovanju.