Ali lahko optimizacija spletnih strani tudi škoduje?

Seo optimizacija spletnih strani

V želji, da bi se dokopali do dragocenih obiskovalcev na spletni strani, se poslužujemo raznoraznih metod, ki naj bi prispevale k optimizaciji spletne strani za višjo uvrstitev v spletnih iskalnikih. Večinoma gre za logične in enostavne posege, čisto možno pa je, da se bomo hote ali nehote posvetili tudi kakšnim bolj kontroverznim postopkom. Pri teh je večno vprašanje, ali lahko iskalniki nedovoljene prakse tudi kaznujejo. Odgovori na to pa so raznoliki in odvisni od tega, za kakšne zadeve sploh gre. Na kratko lahko rečemo, da z nekaterimi optimizacijskimi postopki vsekakor lahko škodujemo svoji spletni strani, ni pa to splošno pravilo.

Načeloma optimizacija spletnih strani ne povzroča pretirane škode, saj bi sicer lahko na ta način namenoma škodili konkurenčnim spletnim stranem. A vseeno z nekaterimi praksami lahko omadežujemo ugled spletne strani pri iskalnikih. Še dodatno pa raziskovanje tega področja zakomplicira dejstvo, da ima vsak iskalnik svoje algoritme za razvrščanje spletnih strani ter svoja pravila, po katerih so razporejene strani v rezultatih. Najbolje je torej, da se o nedovoljenih praksah pozanimamo kar v pravilih uporabe za posamezne iskalnike.

Da ne bo optimizacija spletnih strani škodljiva, se je bolje držati uveljavljenih praks. Jasno je, da nekateri ukrepi niso priporočljivi – to je na primer deljenje povezave po neuglednih spletnih straneh in tam, kjer je že obilica izhodnih povezav na takšne strani. A škodljive so lahko tudi kakšne čisto slučajne zadeve, na primer podvojena vsebina na straneh, podvojene povezave, pretiravanje s ključnimi besedami, skrivanje teksta v ozadje ali pod druge elemente, kopičenje oglasov in podobno. Še en zelo zanimiv dejavnik, ki ga mora optimizacija spletnih strani upoštevati, pa je hitrost nalaganja strani – ta postaja vse bolj pomembna, iskalniki pa počasne strani kaznujejo z nižjimi uvrstitvami.

Optimizacija spletnih strani mora biti torej premišljena in izpeljana po pravilih iskalnika. Ne le, da se izogibamo znanim spornim praksam, pazimo tudi na pomote.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja