Špedicijska dejavnost

Špedicija

Špedicija je podjetje, ki v domačem ali mednarodnem prometu opravlja delo s transportom tovora preko različnih prevoznikov (tovornjak, vlak, ladja, letalo).

Za zagotovitev varne, učinkovite in finančno najbolj ugodne oblike za pripravo, prevoz in dostavo tovora na želeno lokacijo špedicija izbire ustrezno transportno vozilo, če nima na razpolago svojega voznega parka sklene pogodbo s prevoznikom, uredi vse potrebne dokumente za nemoten transport, po potrebi pa poskrbi tudi za preložitve tovora.

Špedicija prav tako zajema izbiro ustrezne embalaže in samo embaliranje, tehtanje, preštevanje, zavarovanje tovora za primere različnih nezgod in poškodb ter še vrsto drugih postopkov za pripravo, odpremo, transport in dostavo tovora. Prevaža se lahko ene vrste tovora ali pa več različnih vrst, ki pa so odpremljeni v isto smer. Z enim prevozom se tako zagotovi dobavo enemu ali več naročnikom. Z izvajanjem naštetih aktivnosti špedicija izdatno pripomore k olajšanju poslovanja svojih strank, saj se tako naročnik (prodajalec ali kupec) lahko nemoteno posveti svojemu delu in se mu ni potrebno ukvarjati z logističnimi posli pri zagotavljanju svojih poslovnih potreb.

Iz omenjenega je razvidno, da ima v gospodarstvu špedicija zelo velik pomen, saj se ukvarja z izvozom blaga v druge države, uvozom blaga v državo ali prevozom tovora čez državo. S strokovnim pristopom k reševanju carinskih uradnih postopkov lahko bistveno skrajšajo čas odpreme ali dobave blaga in zmanjšajo finančno breme naročnika.

Z razvojem gospodarstva se večajo tudi potrebe po poklicih v špedicijskih dejavnostih, kar pomeni, da se lahko mladi, ki se bodo odločili za tovrstne poklice, nadejajo hitre zaposlitve. Tako so v statističnih izračunih o poklicih v prihodnosti omenjeni poklici špediter, voznik, inženir logistike in še nekaj drugih.

Delo v špediciji je odgovorno, saj se za doseganje visokih poslovnih uspehov pričakuje popolno izpolnjevanje obveznosti, strokoven odnos v vseh fazah špedicijske dejavnosti, skrbno poslovanje ter kvaliteten, varen in pravočasen transport blaga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja