Prednosti bivanja v stanovanju in zakaj bi tam morali poskusiti tudi sami?

stanovanje

Stanovanje – vprašanje, ki si ga postavijo mnogi. Ne le mladi, ki si želijo na svoje ampak tudi mlade družine pa starejši, ki so jim njihove velike hiše postale po izselitvi otrok prevelike. Vsekakor je lahko odlična priložnost, prinaša pa tudi mnoge koristi, ki jih boste lahko zasledili tudi v nadaljevanju. Odločitev o življenju, kje boste vsak dan prenočili in preživljali proste popoldneve je namreč lahko zahtevna in praktično tudi je, najtežja naloga za vsakega posameznika. Ne gre namreč le za finančni vidik ampak tudi to, kje se boste sami počutili kot doma in najbolj sproščene.

Če pa se za začetek le ustavimo pri financah – finančni vidik najema ali nakupa stanovanja je zelo pomemben. Najem je na splošno cenejši od hipoteke, kar marsikoga že na začetku bolj privlači k najemu za stanovanje. Poleg splošnega nižjega mesečnega plačila pa so tukaj tudi druge finančne komponente, kot so denimo; vzdrževanje in gospodarske javne službe ki pa so običajno nižje zaradi manjšega prostora in celostne nižje odgovornosti lastnika v primerjavi z najemnikom.

Kaj pa stanovanje in njegovo vzdrževanje? Tudi tukaj se morate finančno pripraviti na dodatne stroške, ter jih vsekakor dobro preračunati, preden se za najem ali nakup stanovanja tudi odločite. Navadno so nižji, zaradi odgovornosti, ki se običajno spopada z najemodajalcem / lastnikom. In ne samo, da pomanjkanje vzdrževanja skrbi za finančni blagoslov, je tudi preverjanje seznama stvari, ki jih za svoje stanovanje morate početi, da bo ohranjeno. Ne pozabite tudi na popolno mirnost v zimskem času, ko so za urejene trate in dovoze zadolženi drugi – tudi to je lahko ena izmed prednosti in svobode pri najemu stanovanj. Seveda se morate o tem odločiti povsem sami ter za nasvet vsekakor še povprašati strokovnjake na tem področju, da boste finančno izbrali pravo stanovanje in pa ob pravem času in na pravem kraju.