Proizvodnja termoplastov

polivinilkloridpolivinilklorid

Polimerne mase v grobem razdelimo na dve skupini. Prva, termoplasti, vsebuje najpogosteje uporabljane plastike (polietilen, polivinilklorid, polistiren, polimetilmetakrilat, …), definira pa jo lastnost teh plastik, da se deformirajo oziroma zmehčajo pod vplivom toplote. Tako so termoplasti zelo zanimivi s stališča, da ni potreben en proizvodni obrat za izdelavo celega izdelka, ampak se lahko surovina sintetizira v namenski tovarni, končni izdelek pa oblikuje v drugi.

Polivinilklorid ali PVC v granulah je tako eden najpogosteje prodajanih plastičnih surovin, saj ga je z napravami za ekstrudiranje, brizganje ali prešanje povsem enostavno preoblikovati v želen izdelek, hkrati pa se mu lahko tik pred zdajci doda barve ali morebitne dodatke za izboljšanje njegovih lastnosti. Najdemo ga v ceveh za kanalizacijo, ročajih orodij, folijah in drugih izdelkih za splošno rabo. Sam polivinilklorid je relativno slab material, vendar se odlično meša z mnogimi drugimi monomeri in dodatki, ki ta material naredijo močnejšega, bolj obstojnega, bolj mehkega itd. Zanimiva je primerjava vodovodnih cevi, ki so povsem trde, z npr. zadebeljenimi plastičnimi napisi na tekstilu, ki so zelo mehki, čeprav gre v obeh primerih za PVC, le drugače je modificiran z dodatki.

Po drugi strani pa pri materialih, kot je polimetilmetakrilat, praktična uporaba narekuje proizvodnjo. Ker se polimetilmetakrilat ali krajše PMMA v veliki večini uporablja kot umetno steklo, se pravi v obliki plošč različnih debelin, njegova proizvodnja v obliki granul niti ni pogosta, čeprav je povsem mogoča. PMMA raje takoj oblikujejo v plastične plošče različnih debelin, ali pa v prekatne strešne kritine z zračnimi prekati, ki izboljšujejo izolativnost. Se pa nadalje te plastične plošče z lahkoto preoblikujejo v segretih šablonah in omogočajo enostavno oblikovanje prozornih površin po želji, pa naj bodo to strešne kupole ali pa druge ukrivljene površine. Polimetilmetakrilat je precej trden, vendar ga mnoge plastike vseeno prekašajo v trdnosti. Tako ga v primerih, ko svetlobna prepustnost ni zahtevana, skoraj vedno nadomestijo druge vrste polimernih mas.