Sanacija dimnika lahko poteka na različne načine

sanacija dimnika

Predvsem v starejših objektih se največkrat pojavi potreba po njihovi prenovi. Prenova objekta je običajno potrebna zaradi dotrajanosti materiala. Med bolj pomembnimi elementi prenove so tudi ogrevalni sistemi ali deli ogrevalnih sistemov, med katerimi so tudi dimniki. Dotrajanost dimnika se najprej pokaže, ko se nam na stenah dimnika pojavijo madeži. To je tudi prvi znak, da prihaja v dimniku do uhajanja dimnih plinov in alarm za to, da je potrebna sanacija dimnika.

Sanacija dimnika lahko poteka na različne načine. Odvisna je tudi od same poškodbe dimnika, oziroma njegove dotrajanosti. Najbolj enostavna je sanacija dimnika z vstavitvijo cevi iz nerjaveče pločevine v obstoječi dimnik. Če pa je dotrajanost dimnika prevelika, potem je potrebna delna ali popolna odstranitev dimnika in izgradnja novega. Ker gre za zahteven projekt, vam svetujemo, da sanacijo opravi izvajalec, ki je za to usposobljen.

Kaminske peči so zelo priljubljene ogrevalne naprave

Kaminske peči se, za razliko od kaminov, lahko zelo enostavno vgradijo v prostor. Zato so primerne predvsem za postavitev v že zgrajene stanovanjske objekte. Za njihovo namestitev niso potrebni večji gradbeni posegi in so tudi zelo prilagodljive. Kaminska peč naj bo postavljena v prostor z vsaj enim oknom, da je tako zagotovljeno ustrezno prezračevanje.

Kaminske peči so običajno iz pločevine ali litega železa. Obdane so z okrasnimi elementi iz keramike, kurišče pa je s sprednje strani omejeno s steklom. Primerne so za dodatno ogrevanje bivalnih prostorov ali manjših počitniških objektov. Glede na to, katero gorivo bomo uporabljali, ločimo kaminske peči na drva in kaminske peči na pelete. Za drva se odločimo takrat, ko imamo možnost priprave drv doma, sicer pa je uporaba kaminskih peči na pelete bolj enostavna. Pri njihovem delovanju smo edino omejeni z električno energijo in zalogovnikom za pelete. Ker pa tehnologija danes napreduje, je možna tudi kombinacija obeh.