Vrata za zunanjo uporabo

Dvoriščna vrata

Katera vrata uporabiti za zaščito dvorišča ali vrta? V poštev pridejo le zunanja vrata, ki so dobro prilagojena vremenskim dejavnikom in drugim izzivom, ki jih prinaša uporaba na prostem. Večinoma gre za vrata, ki se precej razlikujejo od tistih, ki smo jih vajeni v stanovanjskih prostorih, izjema so morda le nekatera vrtna vrata, ki so v resnici precej podobna običajnim notranjim vratom.

Prava dvoriščna vrata so običajno namenjena temu, da omogočajo dostop na dvorišče z avtomobilom, torej morajo biti bistveno večjih dimenzij kot običajna notranja vrata. Ustrezajo dimenzijam avtomobila oziroma drugega vozila, zato pa zahtevajo tudi več prostora za uporabo. Dvoriščna vrata imajo različne mehanizme, ki odgovarjajo različnim potrebam lastnikov, pa tudi omejitvam, ki jih postavljajo lastnosti dvorišča. Najbolj osnovna različica se upravlja kar ročno, pa že pri tej poznamo različne variante. Načeloma je možno vsa ročna vrata opremiti z mehanizmi za odpiranje, torej so lahko recimo zunanja drsna vrata motorizirana ali pa ne. Enako velja za krilna vrata in celo zapornice, ki se odpirajo vertikalno.

Predvsem zunanja drsna vrata so pogosto opremljena s senzorji in se odpirajo kar samodejno, ko zaznajo prihod znanega avtomobila. Lahko pa jih sami upravljamo na daljavo. Pravzaprav jih je možno povezati s sistemom pametne hiše in njihovo delovanje določiti na podlagi mnogih spremenljivk. Tudi dvoriščna vrata so torej lahko pametna, še več, pri teh se tovrstna uporaba tehnologije izkaže za izredno priročno.

Ne glede na mehanizem in delovanje pa je treba izbrati kakovostna in zanesljiva vrata, ki bodo svoje delo opravljala brez kompromisov in težav. Zunanja drsna vrata so skozi svojo življenjsko dobo stalno izpostavljena vremenskim in drugim dejavnikom, ki lahko ogrožajo njihovo dobrobit. Težava je korozija, nekateri materiali pa so precej občutljivi tudi na UV sevanje in morda celo na vodo. Treba je poskrbeti za to, da bodo zunanja drsna vrata oziroma druga zunanja vrata tem izzivom kos.