Vse za nemoteno peko

Peki papir

Ne glede na to, ali se lotevamo enostavnih piškotov ali zahtevnih tort, bo priprava slaščic zahtevala nekaj pozornosti in tudi nekaj pripomočkov, ki omogočajo nemoteno peko. Enako velja za pripravo drugih jedi, gotovo v nobenem primeru nočemo sredi postopka ugotoviti, da nimamo na voljo vseh živil in materialov. Pravočasno se je treba torej prepričati, da imamo pri roki vse potrebno za nemoteno peko.

Osnovni materiali

Na vrhu seznama mora biti peki papir, ki je pri mnogih specialitetah, pripravljenih v pečici, ključnega pomena za uspešen rezultat. Ker imamo peki papir običajno kar na zalogi, je vedno pri roki, se pa lahko ravno zaradi tega zgodi, da pričakujemo veliko zalogo, pa se izkaže, da je papirja za peko zmanjkalo. V takšnih primerih se lahko znajdemo v zelo neugodnem položaju, s specialitetami, pripravljenimi za peko, a brez nujnih pripomočkov. Peki papir je pametno pripraviti že pred začetkom priprave jedi. Enako velja za pladnje, sklede, merilne pripomočke in druge zadeve, ki veljajo za osnovne materiale pri peki.

Shranjevanje jedi

Že v postopku priprave jedi imamo opravka z živili in sestavinami, ki jih moramo pospraviti na varno. Za to poskrbi embalaža za živila, ki pa jo moramo imeti spet pri roki. Takšna embalaža je uporabna za sestavine in živila, ki jih pri pripravi jedi ne porabimo v celoti, še bolj pa se embalaža za živila izkaže za nepogrešljivo takrat, ko je specialiteta pripravljena – še posebej, če se lotevamo peke v večjih količinah in nameravamo slaščice prihraniti za kakšno posebno priložnost.

Embalaža za živila mora biti primerna svojemu namenu, je pa kar nekaj zelo vsestranskih izdelkov, ki nekoliko olajšajo izbiro. Vedno je pametno imeti pri roki plastične posodice za hrano, lahko pa se dobro obnese že aluminijasta folija. Še boljša izbira so namenski izdelki, na primer embalaža za torte ali posoda za piškote.