Vzdrževanje vodovodnega sistema

Hišni vodovod

Hišni vodovod je izjemno uporaben sistem, ki nam omogoča doseganje visokega standarda bivanja, po drugi strani pa lahko povzroči tudi mnoge težave, zaradi katerih se nam včasih zdi, da bi bilo življenje brez njega boljše. Gre namreč za dokaj kompleksen sistem, ki mora brezhibno delovati skozi dolga leta, pravzaprav desetletja – tega brez ustreznega vzdrževanja ni mogoče pričakovati, zato se je treba vodovodu vsaj občasno posvetiti in preveriti, v kakšnem stanju je napeljava. Predvsem preverimo nekatere kritične elemente, ki potrebujejo več nege, opravimo na primer servis peči in se posvetimo tudi končnim porabnikom.

Večinoma je hišni vodovod skrit očem in tudi težko dostopen. Na srečo ta del le redko povzroča težave in ga tudi ni treba tako pogosto preverjati oziroma vzdrževati. Seveda mora biti napeljava kvalitetno narejena, da smo lahko brez skrbi, a tak vodovod načeloma ne bo velik izziv za vzdrževanje na dolgi rok. Bolj problematični so tisti elementi, ki so na napeljavo povezani, prav ti pa lahko povzročijo tudi težave v preostalem delu vodovoda. Če uporabljamo vodovodno napeljavo za ogrevanje, je treba še posebej paziti, prav tako pri ogrevanju sanitarne vode. Treba je opraviti servis peči oziroma redno preverjati druge grelne elemente in vire energije. Ranljivosti pri teh se namreč hitro prenesejo tudi v preostanek sistema. Servis peči sicer redko zajema tudi pregled preostale napeljave, a v vsakem primeru potrdi, da se na tej strani ne bodo pojavile težave, ki bi lahko vplivale tudi na druge elemente v sistemu.

Da bo hišni vodovod deloval brez težav skozi dolga leta uporabe, je pametno vzdrževanju posvetiti zadostno pozornost. Sami lahko največ storimo s skrbno uporabo naprav, ki so priključene na vodovodno omrežje, pazimo tudi na to, koliko sistem obremenjujemo. Za vzdrževanje pa naj poskrbi usposobljen strokovnjak, ki bo znal odkriti morebitne pomanjkljivosti ter bo lahko po koncu dela tudi potrdil brezhibno delovanje.