Tablice in kompaktni hibridni prenosniki

ASUS VivoBook

Na trgu manjših prenosnikov je ponudba zelo pestra. Na eni strani imamo klasične tablice, med katerimi prednjači Apple iPad, dostojno konkurenco pa predstavljajo hibridni in kompaktni prenosniki. Med hibridi je seveda kar nekaj takšnih, ki so primarno namenjeni uporabi v načinu tablice, tipkovnica pa je dodana le za izredno uporabo – to sicer omogoča tudi iPad in druge tablice, čeprav v izhodišču morda niso namenjene tovrstni uporabi. Alternativa so kompaktni prenosniki, ki so zasnovani tako, da ponujajo funkcionalnosti prenosnika in mobilnost tablice. Posebej privlačni so tisti modeli, ki imajo na dotik občutljiv zaslon in možnost vrtenja zaslona za celih 360 stopinj. To ponuja recimo serija ASUS VivoBook, ki skuša s temi odlikami prepričati prav tiste, ki brskajo po ponudbi na področju med tablicami in prenosniki.

Po zmogljivosti so tablice skoraj že primerljive s prenosniki, gotovo pa ponujajo mnoge sorodne funkcionalnosti, s katerimi so jim za mnoge uporabnike ustrezna alternativa. Apple iPad sicer z lastno strojno opremo nekoliko oteži neposredne primerjave s konkurenco, a s svojo zmogljivostjo vsekakor potrjuje, da gre za vsestransko napravo, ki se dobro kosa tudi s prenosniki. Še posebej to velja recimo za Apple iPad Pro tretje generacije, ki je ena izmed najbolj zmogljivih tablic na trgu.

Prenosniki seveda nudijo svoje prednosti. ASUS VivoBook kot že omenjeno omogoča vrtenje na dotik občutljivega zaslona, tako da lahko računalnik uporabljamo kot tablico. Pri tem koristijo tudi odlike kompaktne velikosti in nizke teže, medtem ko se ni treba odpovedati zmogljivosti prenosnika in dodatnim funkcionalnostim, ki jih prinaša razširjeno ohišje in fizična tipkovnica. Za nameček pa ASUS VivoBook in druge serije kompaktnih prenosnikov ponujajo obilo izbire, tako da bodo nekaj zase našli prav vsi uporabniki. Pri tablicah to preprosto ni mogoče, še posebej Apple iPad ponuja le malo možnosti za izbiro med različnimi konfiguracijami strojne opreme.