Polikarbonat kot umetno steklo

polikarbonat

Industrija plastičnih mas je v prvi polovici 20. stoletja skokovito zavzela svet. Vse več izdelkov se je začelo izdelovati iz plastičnih mas zaradi ugodnih lastnosti plastike. Naenkrat je bilo na voljo nešteto različnih materialov z unikatnimi mehanskimi lastnostmi, ki se jih je dalo tudi prilagajati znotraj posameznih vrst polimernih materialov. Eden od najboljših primerov je gotovo razvoj gumijastih vrst plastike, pri katerih se s spreminjanjem razmerja začetnih komponent da zelo natančno vplivati na raztezek materiala oziroma njegovo elastičnost.

V veliko primerih so ravno zahteve po mehanski trdnosti in/ali manjši skupni teži povzročile zamenjavo klasičnih naravnih materialov s plastičnimi, ki so v tem pogledu bistveno presegali njihove lastnosti. Po drugi strani pa se je razvila popolnoma nova veja materialov: plastična stekla. Že pred drugo svetovno vojno so odkrili material PMMA ali polimetilmetakrilat, ki tako velja za prvo uporabljeno umetno steklo. Kmalu po vojni pa so odkrili material, ki je po mehanskih lastnostih še boljši oziroma trdnejši: polikarbonat. Tako kot PMMA je tudi polikarbonat termoplast, kar pomeni, da se pri segrevanju zmehča, a po ohlajanju nazaj strdi brez kemijske spremembe. Zato je zelo primeren za oblikovanje v valovite ali okrogle oblike – najbolj opazen primer so kupolasta strešna okna, ki jih čedalje več videvamo predvsem v novogradnjah.

Poleg kupolastih oken se polikarbonat uporablja tudi za ravne okenske površine, svetlobnike in svetlobne trakove skupaj s sistemi nodt. Predvsem v primerih, ko so okenske površine zelo velike, pride zelo prav nizka teža polikarbonata, kar omogoča enostavno vgradnjo in nizke stroške, povezane z dodatnimi nastavki za okna. V primeru vgrajenih protipožarnih sistemov nodt pri svetlobnih trakovih ima polikarbonat tudi prednost, ker je zelo lahek. Sistem nodt namreč sestavljajo lopute za izpust dima in toplote, ki se morajo v primeru požara kar najhitreje odpreti. Polikarbonat je tudi precej manj gorljiv kot PMMA in podobna stekla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja