Spletno poslovanje zahteva kakovostno vsebino

Optimizacija

Vsak spletni nastop je v bistvu svojevrstna predstavitev vsebine. To velja tako za osnovne spletne strani, katerih glavni namen je običajno prav ta, da svojo vsebino predstavljajo na jasen in enostaven način, kot za kompleksnejše strani in spletne trgovine, pri katerih ta vloga ne pride toliko do izraza. Jasno je, da ni v prvem planu posredovanje informacij, temveč ciljamo predvsem na prodajo, a brez kakovostne vsebine tudi rezultatov ne bo.

Pogosto se na vsebino v veliki meri zanašamo pri trženju svojih izdelkov ali storitev. To je tako imenovani vsebinski marketing, ki ima v osrčju prav to načelo, da gre pri spletnem poslovanju za predstavitev vsebine. Vsebinski marketing izkorišča učinkovitost privlačnih vsebin, ki se zelo dobro obnesejo pri pritegovanju pozornosti radovednežev iz naše ciljne publike, s tem pa se lahko nadejamo povečanja prometa in prihoda novih strank. Poleg tega lahko vsebinski marketing služi tudi drugim namenom, uporablja se recimo za utrjevanje prisotnosti znamke na trgu ali pa posredovanje informacij o novostih in ponudbi. Spet ni nujno, da gre neposredno za prodajo, je pa kakovostna vsebina vsekakor izjemnega pomena.

Druga pomembna aplikacija kakovostne vsebine pa je optimizacija spletne strani. Opravila na tem področju se v veliki meri opravljajo prav s pomočjo dobre vsebine, z izjemo nekaterih osnovnih posegov pri on-site optimizaciji. Na dolgi rok pa se vsekakor zanašamo na kakovostno vsebino – najprej na vsebino same spletne strani, ki je neposredno zaslužna za dobro uvrstitev v iskalniku, nadalje pa se optimizacija običajno izvaja z objavljanjem in deljenjem prilagojenih besedil, ki vključujejo povezave na ciljno spletno stran. Ni vseeno, kakšna besedila objavljamo za ta namen, v poštev pa pridejo tudi druge vrste vsebine. Pomembno je predvsem to, da v vsakem primeru pazimo na kakovost – iskalniki znajo slabo vsebino tudi kaznovati, optimizacija pa že tako ne dopušča napak.