Kam s starim avtom?

Prodaja rabljenih avtomobilov

Avtomobili so skorajda že potrošni material, saj jih redno menjamo na vsakih nekaj let. To pomeni, da bo v garaži ali na dvorišču obstal rabljen avto, ki je morda še čisto vozen in povsem uporaben, ali pa potrebuje le kakšne manjše servisne posege. Prodaja rabljenih avtomobilov v tem primeru predstavlja privlačno možnost, saj lahko za star avto iztržimo kar nekaj denarja, če je seveda kolikor toliko dobro ohranjen. Lahko pa namesto h kupcem, ki iščejo ugodno ponudbo, pokukamo k večjim trgovcem, ki nudijo odkup starih vozil. Če s prodajo avta nimamo sreče, bo treba nekaj več truda vložiti v iskanje pravega kupca, verjetno pa bo treba prilagoditi tudi iskano ceno.

Prodaja preko posrednika

Najlažje in najhitreje se bomo starega avta znebili tako, da ga prodamo posredniku. Prodaja rabljenih avtomobilov na ta način ne zahteva posebnega truda, saj so običajno trgovci že dobro pripravljeni na takšne postopke in jih kupcem čim bolj olajšajo. Odkup starih vozil tako ne bo povzročil kakšnih komplikacij, prav tako se ne bo treba posebej dogovarjati ali usklajevati s kupcem. Res pa je, da to pomeni verjetno tudi nekoliko nižjo ceno, sploh za vozila, ki na trgu sicer ne zbudijo posebnega zanimanja. A tudi to je lahko ugodna možnost, če druge izbire pač nimamo. Odkup starih vozil ponuja priložnost, da se neuporabnih avtov hitro rešimo, pri tem pa še nekaj iztržimo – pogosto ponuja zelo privlačen kompromis.

Pot na odpad

V nekaterih primerih prodaja rabljenih avtomobilov ne pride v poštev, temveč bo edina smiselna pot peljala do odpada. Pomembno je, da zaupamo avtomobil v razgradnjo oziroma obdelavo legitimnemu podjetju, ki izda tudi potrdilo o sprejemu avtomobila in uničenju. V nasprotnem primeru lahko naletimo na določene stroške in večje komplikacije, ki morda s spremembami zakonodaje začnejo veljati tudi za nazaj oziroma se bodo posledice pokazale šele v prihodnje.