Vzgoja otrok lahko postane nekoliko lažja

nalepke

Težavni otroci so nekaj, česar si ravno ne predstavljamo, ko začenjamo družino, in do neke mere lahko otroke le razvajamo in vse delamo namesto njih, ampak na neki točki pride čas za vsakega otroka, ko se mora začeti osvobajati in to se po navadi začne tako, da otroka navajamo na to, da določena opravila izvede sam. Začne se preprosto in metanje igrač v en koš je lahko zabavno, ampak potem je treba pomagati sesati, pospraviti posteljo, postaviti knjige na polico in še pojesti vso zelenjavo pri večerji? In vse to na lepo besedo? Tu se stvari kar hitro ustavijo in slej ko prej kot starši naletimo na rešitev, da otroka malce podkupujemo.

Če se odločimo za podkupovanje z igračami si bomo nakopali več težav kot smo jih na začetku imeli, da ne omenjamo finančnega zalogaja. Že dolgo časa pa je znano, da nalepke presenetljivo dobro delujejo kot nagrada. Pomembno je, da otrok sodeluje pri izbiri nagrade in ve, kaj bo dobil, če bo opravljeno neko opravilo. Če si omislimo kvaliteten tiskalnik za nalepke lahko to zelo preprosto dosežemo. Otroku kažemo slike in mu povemo, da si lahko izbere tri motive, ki bodo postali nalepke, če bodo copati pospravljeni in igrače na svojem mestu.

Pomembno je, da otrok vnaprej ve, da mora najprej opraviti opravilo in šele nato sledijo nalepke, vendar večina otrok, ki so dovolj stari za bolj zapletena opravila s tem nimajo težav. Ko se otok navadi, da za neko opravilo dobi nalepke postopoma nehamo nagrajevati to opravilo in nalepke zamenjamo s pohvalami, nagrado pa premaknemo na novo, bolj zapleteno in otroku zahtevno opravilo, ko ga bo začel z novim zanosom opravljati saj ve, da bo tako znova dobil nagrado, torej nalepke in bo imel lastno motivacijo za opravljanje prejšnjih del.