Celovita zvočna izolacija stanovanja

construction

Pri načrtovanju in izdelavi zvočne izolacije je treba misliti na mnoge detajle, ki v končni fazi odločajo o učinkovitosti izolacije in seveda o dolgoročnem zadovoljstvu, pa tudi o ceni in zahtevnosti izvedbe. Na voljo je več možnosti, ki se lahko med seboj precej razlikujejo – splača se preučiti vse ter izbrati kombinacijo ukrepov, ki bo zagotovila kar najboljšo zvočno izolacijo.

Zvočna izolacija sten

Zvočna izolacija sten se lahko opravlja tako na notranji kot na zunanji strani sten. Prav tako lahko zunanjo izolacijo dopolnijo fasadne obloge, ki imajo med drugim pomembno izolacijsko funkcijo. Fasadne obloge so še posebej priročna rešitev pri končanih zgradbah, pri katerih se nočemo lotevati večjih renovacij, saj ponudijo učinkovito dodatno plast izolacije, ne da bi morali posegati v osnovno strukturo zgradbe. Seveda pa niso kar vse fasadne obloge primerne za takšen namen, treba je izbrati takšne, ki ponujajo dobro zvočno izolacijo.

A večino dela bodo opravili izolacijski elementi v notranjosti sten, še posebej na notranji strani stanovanjskih prostorov. Tudi tu lahko izolacijo uspešno nadgradimo, kar omogočajo že nekateri enostavni suhomontažni posegi. Zvočna izolacija sten je na ta način precej enostavna in cenovno ugodna, a tudi izjemno učinkovita in se brez težav kosa z izolacijo, ki jo izdelamo pri klasični gradnji.

Izolacija drugih elementov

Zvočna izolacija sten verjetno ne bo dovolj, pomisliti moramo tudi na druge elemente. Predvsem je treba nameniti dovolj pozornosti nekaterim ranljivim točkam, ki rade prepuščajo zvoke iz okolice. To so recimo vrata in okna, še posebej balkonska vrata, prav tako je treba dobro izolirati streho, če za bivanje uporabljamo tudi podstrešne prostore.

Pri teh opravkih klasična izolacija morda ne bo prišla v poštev, treba bo izbrati prav za to namenjene izdelke, na primer kakovostna vrata in okna, ki ponujajo dobro zvočno izolacijo. Stene te funkcionalnosti še dopolnjujejo za res celovito zaščito pred hrupom iz okolja.