Enostavno do odlične zaščite tal

epoksi

Pri izdelavi tlaka moramo pozorno uravnavati različne lastnosti, predvsem enostavnost izdelave, kakovost zaščite ter seveda ceno. Običajno moramo sprejeti določen kompromis, ki je odvisen od postavljenih prioritet, a obstajajo tudi možnosti, ki ne bodo zahtevale prevelikih prilagoditev. To so recimo epoksi tlaki, ki se odlično obnesejo tudi v zahtevnejših prostorih, kjer je treba tla dobro zaščititi pred velikimi obremenitvami.

Na srečo so nekateri epoksi tlaki zelo enostavni za izdelavo in tudi presenetljivo poceni. To še posebej velja za premaze, ki se nanesejo neposredno na beton in na ta način drastično izboljšajo mehanske in kemične lastnosti podlage. Beton je občutljiv na razne grožnje, predvsem kemične, medtem ko tak tlak prepreči učinke razredčil, barv, razlitih goriv, tudi vode in drugih snovi, ki lahko ogrozijo strukturno trdnost in homogenost betona. Že osnovni premaz lahko zagotovi odlične lastnosti zaščite na tem področju, poleg tega bo kos tudi blažjim mehanskim obremenitvam in seveda dolgoročni obrabi tal.

Še boljšo zaščito pa ponujajo samorazlivni epoksi tlaki, ki niso veliko dražji in zahtevnejši za izdelavo. Gre za izjemno priljubljeno opcijo v bolj obremenjenih okoljih, kjer je veliko prometa in so tudi obremenitve večje, saj tak tlak zdrži zelo dolgo in je kos tudi večjim izzivom. Predvsem pa so samorazlivni epoksi tlaki enostavni za izdelavo, tudi na večjih površinah ne bo težko izdelati odličnega tlaka. Seveda je pomembno, da to opravilo opravimo kar se da skrbno, najbolje, da se ga lotijo profesionalci. Tako bodo samorazlivni epoksi tlaki res lahko opravili svoje delo in navdušili tudi na dolgi rok. Večinoma so takšni tlaki izjemno obstojni in ne bodo hitro pokazali znakov obrabe. Seveda pa bodo kos večjim obremenitvam le do neke mere – za večje mehanske in druge obremenitve so bolj primerni boljši epoksi tlaki, ki so izdelani iz debelih plasti raznovrstne epoksidne smole.