Dizelski izpušni sistemi

Filter trdih delcev

Na izpušni sistem avtomobila le redko pomislimo, običajno le takrat, ko se začne čudno oglašati ali pa pri vožnji za seboj opazimo posebej grozeč oblak temnega dima. To je vsekakor znak, da nekaj ne deluje tako, kot bi moralo, zato se splača sistem dobro preveriti, a tudi sicer si izpuh zasluži nekaj pozornosti. Še posebej to velja za izpuh dizelskega motorja, ki mora biti dobro pripravljen na nekatere dodatne obremenitve, ki jih prinaša izgorevanje dizelskega goriva.

Filter trdih delcev

Dizelski motor pri delovanju proizvaja nekatere stranske produkte, ki izhajajo iz nepopolnega izgorevanja dizelskega goriva. To so trdni delci, ki so za dihala ljudi zelo škodljivi, prav tako niso prav nič koristni za živali in okolje nasploh. Pametno jih je torej zadržati že tam, kjer se sproščajo, prav zato imajo izpušni sistemi dizelskih motorjev običajno v svoji notranjosti nameščen učinkovit filter trdih delcev, ki ima prav to nalogo. Ta filter služi zaustavljanju trdnih delcev, ki se pri nepopolnem izgorevanju dizla pomešajo med izpušne pline. Gre za zelo pomembno varovalko, ki poleg katalizatorja igra ključno vlogo pri zagotavljanju čistega delovanja avtomobila. Lahko pa filter trdih delcev tudi sam povzroči nekaj težav za avtomobil – nenazadnje gre za filter, ki lahko vodi v nabiranje materiala na površju in s tem ovira pretok izpušnih plinov. To pomeni ovirano hlajenje motorja in posledično slabše delovanje, slabši pretok plinov seveda zavira tudi samo izgorevanje v notranjosti oziroma učinkovitost teh procesov. Izpušni sistemi torej niso namenjeni le odvajanju plinov, temveč igrajo lahko tudi pomembno vlogo pri zagotavljanju učinkovitega delovanja motorja.

Filter trdih delcev bo verjetno deloval zelo učinkovito in zanesljivo, lahko pa pri starejših in bolj obremenjenih vozilih pokaže nekatere znake težav. V tem primeru je možno filter odstraniti, takšni izpušni sistemi ponujajo nekaj več zmogljivosti motorja, a bistveno bolj škodljive izpušne pline.