Akumulator za sončno elektrarno

Akumulator za avto

Za učinkovito sprejemanje sončnega sevanja in pretvorbo v električno energijo potrebujemo solarne celice, a prav tako moramo tako pridobljeno električno energijo nekje shranjevati do takrat, ko jo potrebujemo za napajanje priključenih porabnikov. V nekaterih primerih lahko celice povežemo neposredno na porabnike, a to je zelo redko, veliko bolj verjetno je, da bomo za učinkovito delovanje sistema potrebovali akumulator. Kakšen akumulator izbrati? Ponudba je dokaj pestra, ne pridejo pa v poštev kar vsi izdelki.

Priljubljena izbira tistih, ki bi radi na tem področju kaj privarčevali, je akumulator za avto. Akumulatorji so pogosto precej dragi, zato najprej pomislimo na to, da bi uporabili kar akumulator za avto, če imamo morda tega že kje pri hiši ali pa ga lahko dobimo za ugodno ceno. Problem je seveda v tem, da takšni akumulatorji niso namenjeni tej vrsti uporabe, posledično se tudi ne bodo posebej dobro odrezali v osrčju solarnega sistema. Solarne celice dovajajo električno energijo le takrat, ko jih obseva sonce, medtem ko se v avtomobilu akumulator polni vedno, ko avtomobil deluje. To pomeni, da se akumulator tudi ne prazni, saj porabniki delujejo le takrat, ko deluje tudi motor avtomobila in se akumulator polni, zato nikoli ne pride do večjega izpraznjenja. Za solarni sistem pa je značilno prav to, da porabniki delujejo tudi v času, ko nimamo napajanja preko sončne energije. Akumulator za avto na takšne obremenitve ni pripravljen, na dolgi rok bo hitro pokazal, da cikli izpraznjenja niso prav nič koristni za učinkovitost delovanja.

Bolje je solarne celice povezati z namenskim akumulatorjem, ki je primeren za redno praznjenje in polnjenje. Poleg tega so to pogosto zaprti akumulatorji, ki ne potrebujejo vzdrževanja in tudi ne sproščajo škodljivih plinov. Akumulator za avto ni prava izbira, imamo pa na srečo na voljo veliko bolj primerne alternative, ki bodo optimalno delovale v solarnem sistemu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja