Napredno čiščenje doma

Sesalnik za pepel

Vsaj občasno se splača domače prostore temeljito očistiti, pri tem pa nekaj pozornosti namenimo še okolici hiše. Pri čiščenju stanovanjskih prostorov običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih pripomočkov, se pa splača pri generalnem čiščenju uporabiti nekaj kosov, ki se izkažejo za zelo učinkovite.

Pri čiščenju zunanjih površin je seveda nepogrešljiv visokotlačni čistilec. Za vsestransko domačo uporabo bo idealna izbira visokotlačni čistilec Karcher K 5, ki je do potankosti prilagojen takšni vlogi. Ena izmed prednosti, ki jih ima visokotlačni čistilec Karcher K 5, je ta, da omogoča zadostno razširljivost – z dodatnimi nastavki in pištolami lahko prilagodimo funkcionalnosti naprave in čistilec uporabimo za čiščenje raznih površin in predmetov. Tako se naprava izkaže za vsestransko, tudi dejansko bo prišla večkrat prav in bo upravičila začetno investicijo. Sicer pa je visokotlačni čistilec Karcher K 5 v vsakem primeru precej ugoden. V kompletu osnovne opreme stane le kakšnih 300 evrov, pa tudi z dodatno opremo ni bistveno dražji. Izvrstna izbira torej za tista gospodinjstva, ki se vsaj občasno posvečajo generalnemu čiščenju doma in okolice.

V notranjosti hiše pride v poštev druga oprema. Pri temeljitem čiščenju se bo dobro izkazal sesalnik za pepel, ki je primarno namenjen sesanju pepela pri čiščenju kamina ali drugega kurišča. Seveda pa sesalnik za pepel deluje enako kot običajni sesalniki. Razlika je le v tem, da ima ojačane elemente v notranjosti, tako da lahko brez poškodb sesa tudi vroč pepel in žerjavico, poleg tega ima fin filter za zadrževanje pepela in prahu. Tako je sesalnik za pepel pravzaprav vsestransko uporaben in lahko pride prav tudi v gospodinjstvih, kjer se sploh ne kuri.

Ne pozabimo na drugo bolj ali manj specializirano opremo. Dokaj vsestranski so parni čistilniki, ki so izjemno uporabni pri čiščenju notranjosti stanovanja, čistilci oken oziroma stekla pa so neprecenljivi pri zahtevnem opravilu čiščenja stekla in nekaterih drugih gladkih površin.