Najcenejša toplotna črpalka

Toplotna črpalka

Pri načrtovanju in izbiri ogrevalnega sistema pogosto gledamo predvsem na ceno. To sicer ni vedno smiselno, saj je bolj pomembno, da ogrevanje deluje zanesljivo in z zadostno zmogljivostjo. A vseeno pridejo v poštev tudi stroški, tako da se temu premisleku ne moremo izogniti. Mislimo predvsem na dolgi rok – koliko nas bo stalo ogrevanje skozi leta. Večinoma je začetna investicija zanemarljiva, če imamo v mislih več desetletij delovanja, moramo pa upoštevati tudi te stroške. Še posebej, če je ena izmed možnih izbir toplotna črpalka – te naprave so lahko v izhodišču zelo drage, kar moramo upoštevati, saj lahko to lahko pokvari prepričljive prednosti, ki jih imajo črpalke na dolgi rok.

Je pa možno dobiti tudi cenovno ugodne črpalke. Nenazadnje je na voljo cela vrsta različnih izvedb, ki se razlikujejo tudi po cenah in stroških vgradnje. Katera možnost je najcenejša? Gotovo bo to toplotna črpalka zrak voda, ki je pri nakupu dokaj poceni, predvsem pa ne zahteva posebnega dela in ne povzroča visokih stroškov pri vgradnji. Toplotna črpalka zrak voda za ogrevanje koristi energijo iz ozračja – temperatura zraka je zadostna, da lahko z učinkovitim črpanjem te energije ogrevamo sanitarno vodo in stanovanjske prostore. Ni torej potrebno kopati globoko pod površje, kjer se v zemlji in podtalni vodi skrivajo še večje zaloge energije, ki jih izkoriščajo druge izvedbe črpalk.

Najcenejša toplotna črpalka ima seveda svoje pomanjkljivosti. Čeprav energija v okoliškem zraku prestavlja zadosten vir za ogrevanje preko večjega dela leta, se bodo temperature v hladnih zimskih dneh morda trajno spustile pod ničlo, v takšnih pogojih pa toplotna črpalka zrak voda ne bo mogla dobro opravljati svojega dela. Treba bo zagotoviti alternativni sistem ogrevanja, ki bo nadomestil to pomanjkljivost. Je pa toplotna črpalka zrak voda povsem zanesljiva v podnebnih pasovih z milimi zimami, kjer preko celega leta črpalka odlično deluje.