Kmetijska mehanizacija za obdelavo zahtevnih terenov

Vrtavkasta brana

Pri delu na kmetiji imamo neizogibno opravka tudi z zahtevnejšimi tereni, če želimo optimalno izkoristiti celotno površino, ki jo imamo na voljo za obdelavo. Delo na neugodni podlagi bo zahtevnejše, pa tudi enakih rezultatov ne moremo pričakovati. Lahko pa vseeno zagotovimo uspeh, če uporabimo primerno mehanizacijo – dandanes si tako ali tako pomagamo z raznimi napravami, ki močno olajšajo delo na kmetijskih površinah. Tudi zahtevnih terenov se lahko lotimo na ta način. Odvisno seveda od tega, za kakšne površine pravzaprav gre, a običajno imamo opravka predvsem s trdo zbito zemljo, ki je pogosta na manjših kmetijah, na katerih si ne moremo privoščiti učinkovitega kolobarjenja.

Za trdo in zbito zemljo poznamo dobro rešitev. To je vrtavkasta brana, ki zemljo učinkovito zrahlja in pripravi na nadaljnjo obdelavo. Gre za idealno rešitev, ki prinaša več prednosti. Vrtavkasta brana pozitivno vpliva tudi na samo sestavo tal, ne le na konsistenco. Dobro je, da vrhnje plasti prsti nekoliko premešamo in dodamo nekaj zraka, kar bo koristilo rastlinam, ki jih imamo tam namen posaditi. Ne le to, vrtavkasta brana pomaga tudi pri nadaljnjem delu, olajša dognojevanje in nasploh izboljša rezultate pri delu na dobro pripravljenih površinah. Vsekakor je to ključna kmetijska mehanizacija, ki jo moramo uporabiti pri delu na zahtevnih terenih. Lahko si sicer pomagamo tudi na druge načine, a zelo vprašljivo je, kako uspešni bomo – kakovostna vrtavkasta brana se bistveno bolje obnese in lahko za setev oziroma nadaljnjo obdelavo pripravi tudi zelo zbite parcele.

Seveda lahko veliko naredimo tudi s preventivo. Zbita zemlja je pogosto posledica dolgotrajne obdelave in stalnih obremenitev, ki jih prinaša težka kmetijska mehanizacija. Z bolj pazljivim delom lahko ta problem deloma rešimo. Pridejo pa v poštev tudi druge površine, ki se izkažejo za zahtevne, pa morda niso zbite – tudi za te je treba najti pravo rešitev glede na konkreten primer.