Motorne žage za sečnjo dreves

Motorne žage za sečnjo dreves

Sečnja dreves je med vsemi gozdarskimi opravili eno od najzahtevnejših, k čemur botruje dejstvo, da je ta proces zelo naporen. Sploh v gorskih gozdovih, kjer drevesa rastejo na pobočjih z velikim naklonom, je sečnja zelo naporno in fizično utrudljivo delo. Gozdarji – sekači morajo imeti veliko kondicije, da zmorejo celodnevne premike po terenih, kljub temu pa jim niti za trenutek  ne sme pasti koncentracija, sicer so posledice lahko usodne. Vsako leto je smrtnih nesreč v gozdu kar nekaj, sploh med amaterji in kmeti, ki se sečnje dreves lotijo na lastno pest. 

Za profesionalno uporabo pri sečnji in spravilu lesa je zelo primerna motorna žaga Stihl ms 441. Z izredno močnim dvotaktnim motorjem, zanesljivimi varnostnimi elementi in predvsem inovativnim sistemom za zmanjševanje vibracij omogoča Stihl ms 441 brezskrbno delo, brez da bi se pri poslu morali ukvarjati še s problemi z motorno žago. Na drugi strani imamo konkurenta v motorni žagi Husqvarna 555. Ta žaga je namenjena nekoliko manj zahtevni uporabi, vseeno pa je več kot dovolj zmogljiva tudi za podiranje bolj debelih dreves. Motorno žago Husqvarna 555 zato priporočamo tudi amaterjem, kmetom in le občasnim sekačem, ki z žago ne nameravajo delati vsakodnevno skozi daljše časovno obdobje. Zaradi nekoliko manjše teže je Husqvarna 555 bolj primerna tudi za kleščenje dreves, kjer zaradi tipičnih gibov zelo trpi zapestje in je vsak prihranjen gram teže dobrodošel.

Motorna žaga Stihl ms 441 je zelo primerna tudi pri podpornih delih v gozdarstvu in spravilu lesa. Zaradi izredno visoke moči motorja omogoča priklop daljših mečev in kot taka pride zelo prav pri prirezovanju debelejše hlodovine, pa tudi za pripravo drv za ozimno zalogo. Inovativni sistem poskrbi za zmanjšano porabo goriva, prav tako pa je močno reduciran tudi izpust zvoka, zato je ta motorna žaga poleg vseh prednosti pripomore k varovanju okolja in sluha vsakega uporabnika