Prekrivanje streh z novimi strešniki

Prekrivanje streh z novimi strešniki

Strešna kritina je precej pomemben del, ki mu gradbinci posvečajo veliko pozornosti. To je predvsem zaščitni del, ki hišo varuje pred dežjem in drugimi vremenskimi pojavi, vključno s snegom, točo, vetrom in tako naprej. Pri obnovi starejših hiš je zato najprej na vrsti streha, saj je to prvi del, ki postane dotrajan. Sploh pri starih hišah, kjer lesena ostrešja niso bila primerno zaščitena z ustreznimi barvami ali laki, obstaja velika možnost, da je streha začela gniti, ali pa so jo napadli lesni črvi. Življenje pod tako streho je lahko zelo nevarno, saj ne daje občutka, da bi bilo karkoli narobe, a vendar se lahko med močnejšo vremensko ujmo streha kar sesuje vase.

Vzdrževanje strehe se zato začne že takoj po izgradnji. Strešna kritina potrebuje reden pregled po vsaki toči in močnejšem vetru, da lahko tako zamenjamo morebitne poškodovane strešnike, ki bi v notranjost prepuščali vodo. Ravno tako se največkrat prične gnitje ostrešja. Lesena ostrešja morajo biti impregnirana z ustrezno zaščitno barvo ali lakom, ki poleg gnilobe les ščiti tudi pred lesnimi črvi. 

Zamenjava, ki jo potrebuje vsaka strešna kritina po koncu svoje življenjske dobe, se prične z odstranjevanjem strešnikov ali druge strešne kritine. Nato je potrebno v celoti zamenjati leseno podlogo in ostrešje ter preveriti nosilnost opečnatih ali betonskih zidov. Novo leseno ostrešje lahko najhitreje naredijo krovci ali tesarji, ki so specializirani za ta posel. V vsakem primeru se leseno ostrešje splača čim bolj zaščititi z namenskimi premazi. Danes se direktno pod strešnike dodaja tudi posebno folijo, ki je nepremočljiva, a vendar zračna in prepušča tudi paro. Pod folijo pa že pride tudi izolacijski material.

Na pripravljen leseni nastavek se nato začnejo polagati keramični strešniki, ki razen ob robovih ne potrebujejo posebne pritrditve. Strešniki se na mestu obdržijo zaradi posebne oblike, ki omogoča samoobtežitev.