Senčila s tekstilnimi zatemnitvenimi elementi

Senčila s tekstilnimi zatemnitvenimi elementi

Tekstil ali platno je material, ki se ga v industriji senčil uporablja največ. Za razliko od plastičnih ali aluminijastih lamel, ki so prisotne v drugih vrstah senčil, so platnena senčila bolj prijazna za uporabo in ponujajo mehkejši, bolj prefinjen videz. Poleg zaves poznamo celo vrsto drugih senčil, ki za glavne elemente zatemnitve uporabljajo platno s poljubno stopnjo zatemnitve.

Najmanj znana, a čedalje bolj uporabljana vrsta senčil s platnom, so plise senčila. Pri tem izdelku gre za zavese, ki se povsem prilegajo oknu, a se hkrati lahko zložijo v harmoniki podobno obliko s podobnim mehanizmom, kot notranje žaluzije. Tako imajo bolj eleganten videz kot navadne zavese, vseeno pa s svojo zgibljivo strukturo ponujajo dobrodošlo alternativo rolojem, ki so povsem ravni. Plise senčila pridejo še posebej do izraza takrat, kadar z izbrano barvo podpirajo notranji stil stanovanja. Zelo pogosto se uporabljajo tudi plise senčila s poslikavami, ki so lahko lepa dekoracija za vsak dom. S svojim unikatnim načinom zapiranja, ki se ga lahko prilagaja, so plise senčila tudi eden redkih izdelkov, s katerim lahko zasenčimo okna, ki nimajo standardne pravokotne oblike. Predvsem trikotno oblikovana okenca so idealna za opremljanje s temi senčili.

Pri zunanji uporabi platen za senčenje pridejo v ospredje roloji s screen platnom, ki odbija svetlobo, in pa tudi tende. Pri tendah gre za široko paleto zložljivih strehic in pregrad, s katerimi lahko na terasi ali letnem vrtu ustvarimo senco in jih tako naredimo veliko bolj prijazne za zadrževanje poleti in v vročih dneh. Seveda pa tende lahko nastopajo tudi v funkciji zaščite pred dežjem ali vetrom. Kvalitetne tende imajo zelo čvrste mehanizme za zlaganje, zato tudi v vetrovnem vremenu ni bojazni, da bi se strgale ali pa poškodovale okovje, s katerimi so pritrjene na svoje mesto.