Registracija znamke zahteva, da se izpolnjen obrazec predloži v treh izvodih

Registracija znamke zahteva, da se izpolnjen obrazec predloži v treh izvodih

V današnjem svetu smo obdani z raznimi pravili in zakoni, večine izmed njih pa sploh ne poznamo oziroma se jih ne zavedamo. Dobro pa jih je poznati, saj tako lahko vemo, katere stvari lahko počnemo in katerih ne smemo, torej so kaznive. Tudi podjetja morajo na trgu zelo dobro poznati zakone, saj se jih morajo držati in jim neprestano slediti, da ne bi bili v prekršku. 

Registracija znamke je torej pravica do zaščite nekega znaka oziroma kombinacije znakov za določeno podjetje, s katerim lahko nastopa na trgu. Pri sami registraciji moramo izpolniti obrazec Zahteva za registracijo znamke, katerega pa je potrebno predložiti v treh izvodih. Urad nam nato določi datum vložitve prijave in številko prijave pri vsaki prijavi, ki vsebuje najnujnejše sestavine.

Registracija znamke lahko torej poteka zelo hitro, če se držimo vseh pravil in upoštevamo vse, kar moramo vedeti pred samo registracijo. Seveda ne smemo kopirati kateregakoli znaka, ki na trgu že obstaja, ali pa uporabljati določenih znakov, ki so prepovedani za uporabo blagovne znamke.

 

Patentni zastopnik zastopa stranko, ki je v procesu pridobivanja oziroma vzdrževanja patenta

 

Vsako podjetje se seveda na trgu trudi biti uspešno, a je naloga lahko zelo zahtevna, saj je v veliko panogah konkurenca zares velika. Lahko pa smo zaščiteno pred konkurenco v primeru, da imamo nek izum in imamo zanj patent. Tako smo lahko mirni, saj nihče drug ne more tega izdelka prodajati na trgu, ampak le izključno mi.

Patentni zastopnik pa je oseba, ki zastopa stranko, ko je v procesu pridobivanja in vzdrževanja patenta. Sami zastopniki zastopajo stranke tudi pred sodišči in drugimi državnimi organi. Pooblastitelj pooblasti zastopnika za vsa dejanja v postopku pred uradom RS.

Patentni zastopnik pa mora pred pričetkom opravljanja dejavnosti zastopanja s področja patentov opraviti strokovni izpit za patentnega zastopnika pri Uradi in se vpisati v register patentnih zastopnikov.