Enostavno pakiranje občutljivih živil

Enostavno pakiranje občutljivih živil

Tudi če imamo opravka z občutljivimi živili, ki se hitro pokvarijo, jih lahko dobro zavarujemo in dlje časa shranimo. Moramo jih le ustrezno zapakirati, kar pa na srečo ni takšna težava, če se opremimo s pravimi napravami. 

Vakumiranje

Najbolj enostavno bo pakiranje v vakumske vrečke, ki zelo dobro ohranjajo svežino vsebine preko daljšega časovnega obdobja. Potrebovali bomo seveda aparat za vakumiranje ter ustrezne vrečke, a oprema ni posebej draga, tudi za gospodinjsko uporabo je možno dobiti zelo kakovostne naprave. Dober aparat za vakumiranje bo povsem olajšal spravilo ozimnice, kot nalašč pa je tudi za shranjevanje mesa in podobnih živil. Seveda moramo še vedno vedeti, katera živila je možno na ta način varno pospraviti za dlje časa in katerih ne – vseeno velja, da aparat za vakumiranje ni univerzalna rešitev, s katero bi lahko na varno za dlje časa pospravili kar vsako vrsto hrane.

Vakumiranje je sicer dokaj vsestransko in se uporablja tudi za zaščito drugih vsebin, zato je dobro imeti aparat za vakumiranje pri roki tudi tam, kjer ni veliko dela z ozimnico ali večjimi količinami občutljivih živil.

Druge rešitve

V nekaterih primerih lahko občutljiva živila učinkovito shranimo tudi na druge načine. Povsem enostavna možnost je recimo aluminijska folija, ki jo imamo gotovo na zalogi. To pomeni, da bo vedno pri roki, vanjo pa lahko enostavno zavijemo manjše količine živil in pripravljene hrane. Aluminijska folija se pogosto uporablja za shranjevanje ostankov hrane ali vsebine odprtih pakiranj, gre pa spet za zelo vsestransko opcijo, ki omogoča različne načine uporabe. Za nameček je aluminijska folija cenovno ugodna in na voljo v praktično vsaki trgovini z izdelki za gospodinjstvo.

Precej priljubljena opcija za shranjevanje občutljivih živil je še uporaba plastičnih posodic. Tudi te so zelo dobra izbira, predvsem za juhe in podobna živila, ki jih ne moremo pospraviti v vrečko ali zaviti v folijo.