Poceni do vrhunskega tlaka

Poceni do vrhunskega tlaka

Cena je vsekakor en izmed dejavnikov, ki določa izbiro načina tlakovanja. Včasih smo resda postavljeni pred izziv, ki ne dopušča varčevanja, pogosto pa lahko izbiramo med različnimi izvedbami, ki vključujejo tudi nekatere cenovno ugodne rešitve. To velja tudi pri zahtevnejših projektih, ko moramo za optimalno zaščito tal uporabiti epoksidne smole. Na tem področju imamo več opcij, ki se med seboj razlikujejo v mnogih ključnih lastnostih, tudi v ceni. S premišljeno izbiro lahko poceni pridobimo vrhunski tlak.

Epoxy premaz

Če delamo z zelo zanesljivo in vzdržljivo podlago, ali pa glede mehanskih obremenitev nismo tako zahtevni, je epoxy premaz lahko izvrstna izbira. Ta rešitev se namreč ponaša z zelo ugodno ceno, medtem ko še vedno prinaša prepričljive funkcionalne lastnosti. Že sam material je poceni, edinstvena prednost v tem primeru pa je še ta, da je premaz zelo enostavno nanesti na površino in na ta način izdelati dober tlak.

Epoxy premaz se pri svojih lastnostih močno zanaša na lastnosti podlage, tako da je veliko odvisno od tega, kaj je pod njim. Običajno je tam betonska plošča, ki jo želimo s premazom dobro zaščititi. Sam premaz zagotavlja zaščito pred neposrednimi mehanskimi grožnjami, predvsem pa ščiti pred vlago, kemičnimi vplivi in drugimi sorodnimi dejavniki.

Epoksi tlaki

Za več zanesljivosti poskrbijo večplastni epoksi tlaki, ki imajo v mnogih primerih prav tako zelo dobro razmerje med kakovostjo in ceno, takšni so predvsem samorazlivni epoksi tlaki – cena je v tem primeru seveda višja kot pri premazih, a tudi lastnosti so bistveno bolj prepričljive. Za nekoliko zahtevnejše uporabnike pridejo gotovo bolj v poštev samorazlivni epoksi tlaki, cena pa je povsem upravičena. Pričakujemo lahko namreč odlično zaščito pred mehanskimi obremenitvami, saj ima tak tlak visoko tlačno trdnost in je izredno vzdržljiv. Pa tudi po drugih lastnostih slovijo samorazlivni epoksi tlaki, cena je glede na vse prednosti pravzaprav zelo ugodna.