Sodobne vrtne kosilnice

Sodobne vrtne kosilnice

Skozi zgodovino smo travo večinoma kosili ročno, kjer je bilo to potrebno, že kmalu pa so priskočili na pomoč tudi takšni in drugačni pomočniki. Precej uporabne so navsezadnje tudi živali – predvsem koze slovijo po tem, da zelenico perfektno pokosijo, kar je lahko idealna rešitev, če površina ni posebej občutljiva na kozja kopita in nas seveda ne moti, da po košnji ne dobimo prav nič trave. Po industrijski revoluciji in predvsem z razmahom motorjev na tekoče gorivo pa so v vsakdan vstopile raznovrstne vrtne kosilnice, ki še vedno doživljajo nagel razvoj. Takšni izdelki danes močno prevladujejo med pripomočki, ki jih uporabljamo za vzdrževanje idealne forme domače zelenice in drugih zelenih površin.

Sodobne vrtne kosilnice so pravo čudo tehnologije. Močno so se že uveljavile električne oziroma akumulatorske kosilnice, ki v primerjavi z bencinskimi prinašajo mnoge prednosti. So izjemno učinkovite in pri dolgoročni uporabi navdušijo tudi z opaznimi prihranki. Za nameček so čiste, tihe in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Specifična prednost električnih motorjev je tudi v tem, da so manjši in v mnogih pogledih enostavnejši – kot nalašč za vgradnjo v elegantne in kompaktne naprave. To je omogočilo razvoj nove izvedbe kosilnic, ki jih upravlja kar umetna inteligenca!

Robotske kosilnice

Robotske izvedbe kosilnic so izvrstne za tiste, ki se jim ne ljubi upravljati kosilnice pri vzdrževanju domače zelenice. Seveda pa so idealne tudi za zahtevnejše uporabnike, ki pričakujejo brezhibne rezultate. Robotske kosilnice uporabnika močno razbremenijo, saj dejansko delajo brez potrebe po upravljanju ali nadzoru. V izhodišču določimo omejitve površine in nastavimo značilnosti delovanja kosilnice, nato pa bo naprava kar sama po predpisanem urniku kosila trato na idealno višino. Robotske kosilnice delujejo s pomočjo vgrajenega akumulatorja, ki seveda ne ponuja neomejene avtonomije, a pametna tehnologija se izkaže tudi v tem primeru – kosilnica bo sama poiskala polnilno postajo in tam pridobila energijo za naslednjo košnjo.