Sodobne zobne proteze

Sodobne zobne proteze

Zobna protetika ima zelo dolgo zgodovino, a sodobni postopki in izdelki se močno razlikujejo od tistih, ki so bili v uporabi še nekaj deset let nazaj. Pravzaprav se ravno to področje razvija s takšno hitrostjo, da lahko iz leta v leto sledimo presunljivim novostim. Na področju zobne protetike je to še posebej izrazito, saj imamo danes na voljo izjemno napredne zobne proteze. To so proteze all on 4, s katerimi lahko razmeroma enostavno nadomestimo celotno zobovje, pogosto kar brez potrebe po zahtevnih in nevarnih operacijah.

All on 4 je proteza, ki se namesti na zobne vsadke. Številka 4 označuje štiri zobne vsadke, ki jih za takšno protezo uporabimo, čeprav se lahko uporabi tudi kakšen dodaten implantat in dobimo protezo all on 6. Možnosti je več, tako pri vsadkih kot pri samih protezah, pomembno pa je predvsem to, da že pravočasno na podlagi konkretnega primera določimo, katera rešitev bo najboljša. Ni nujno, da bo implantat najboljša rešitev, v nekaterih primerih je vsekakor smiselno premisliti o drugih možnostih, a po drugi strani je all on 4 zelo elegantna rešitev, ki pride v poštev v mnogih primerih.

Če je možna izdelava takšne proteze, bo celoten postopek dokaj hiter in enostaven. Implantat je možno namestiti brez operacije, tako da tudi namestitev štirih ne bo tako zahtevna. To se kaže tudi na ceni, ki je za all on 4 običajno postavljena kar v paketu z vsemi potrebnimi spremljevalnimi storitvami in izdelki, seveda tudi z vsadki. Cene so sicer odvisne od različnih dejavnikov, tudi od izbir, ki jih imamo glede vsadkov in protez, a gotovo bo treba pripraviti nekaj tisočakov. Fiksno protezo lahko dobimo za kakšnih 6000 evrov, snemljiva pa bo nekoliko cenejša. Če se odločimo za all on 6, bo treba za implantata doplačati kakšnih 1000 evrov v primerjavi z izvedbo na štirih vsadkih.