Idealne talne obloge za stanovanjske prostore

Idealne talne obloge za stanovanjske prostore

Tla večine stanovanj sestavlja betonska plošča, ki pa sama po sebi seveda ni primerna pohodna površina za stanovanjske prostore. Na beton se zato položi več slojev drugega materiala, na ta način pa se izdela končna talna obloga, ki ponudi bistveno boljšo izkušnjo pri bivanju v teh prostorih. Odločimo se lahko med mnogimi različnimi talnimi oblogami, nekatere pa s svojo priljubljenostjo seveda še posebej izstopajo. 

Parket

Naravni materiali so v gradbeništvu zelo priljubljeni, še posebej če lahko izstopajo, tako kot to velja za talne obloge. Nič čudnega torej, da je prav parket med najbolj priljubljenimi izbirami, pravzaprav je pogosto odločitev za takšno talno oblogo skorajda samoumevna. Tudi v praksi se zelo dobro obnese, zato je priljubljenost bržkone upravičena. 

Imamo pa na voljo več izvedb, ki ponujajo različne lastnosti. Nekatere so zelo vsestranske, tak je recimo dvoslojni gotovi parket, ki se odlično obnese v praktično vseh prostorih, v katerih si lahko omislimo lesene talne obloge. Dvoslojni gotovi parket prinaša kombinacijo izjemnih funkcionalnih lastnosti, ima pa tudi zelo prijeten izgled, zaradi katerega je priljubljena izbira v bivalnih prostorih, ki jih pogosto uporabljamo. Uporablja se recimo v dnevnih prostorih in spalnicah, z dobro zaščito pa je primeren za uporabo tudi v nekaterih bolj obremenjenih prostorih. Pomembno je seveda, da je dvoslojni gotovi parket dobro izdelan, s tem dobimo še zanesljivost in vzdržljivost, kar pomeni dolgo življenjsko dobo. To sicer velja za vsak parket.

Druge talne obloge

Med drugimi talnimi oblogami izstopajo predvsem nekateri umetni materiali, ki so zelo vsestranski. To so recimo vinilne talne obloge, ki se odlično obnesejo v kuhinjah, predsobah in hodnikih, v še bolj obremenjenih stanovanjskih prostorih pa pridejo morda v poštev celo epoksi tlaki. Predvsem v kopalnicah, pa tudi v mnogih kuhinjah, so splošno priznana najboljša izbira keramične ploščice, ki v takšnem okolju izstopajo z nekaterimi specifičnimi prednostmi.