Električni viličarji za sodobna skladišča

Električni viličarji za sodobna skladišča

Skladiščenje robe za nadaljnji razvoz je eden izmed temeljnih logističnih procesov. Današnje potrebe ljudi zajemajo ogromno količino različnih izdelkov. Za učinkovito manipulacijo sestavnih delov ali končnih izdelkov je nujno, da distributerska podjetja razvijejo napredni logistični načrt, kako bodo ti izdelki pripotovali na končni cilj. En del te verige so proizvajalci, ki izdelujejo končne izdelke za potrošnika. Mnogi tovrstni izdelki zajemajo veliko število sestavnih delov, ki se jih naroči z vseh koncev sveta. Za optimalno ceno je potrebno sestavne dele naročati v večjih količinah. Da pa bi proizvodnja potekala čim bolj gladko, je najbolje imeti vse potrebne sestavne dele in potrošni material na enem mestu – v skladišču.

Sodobna skladišča odlikuje ključni element za premikanje zalog – viličar. Naj bodo dizelski ali električni, viličarji so se že zelo kmalu po iznajdbi uveljavili kot standardno vozilo za tovorjenje robe na krajše razdalje. Iznajdba palet je uporabnost viličarja še povečala. Danes lahko tako sodobni viličarji ustvarjajo visoke skladovnice robe, zložene na palete, in jih elegantno in brez truda tudi razložijo, ko je to potrebno. Električni viličarji so stroji, ki nimajo izpustov škodljivih plinov in so tako kot nalašč za delo v notranjih prostorih. Električni pogon obenem skrbi za optimalno pospeševanje in zaviranje, ki je lahko podprto z elektronskimi krmilnimi sistemi za preprečevanje nezaželenih nihanj. Vse to dela električni viličar zelo uporabno konkurenco dizelskim viličarjem tudi tam, kjer se dela na prostem in uporaba električnega viličarja ni zakonsko predpisana.

Vilice za viličarja so narejene tako, da je možna prilagoditev širine posameznih vilic. Zato so vilice za viličarja prilagodljive, kar omogoča uporabo viličarja z različnimi standardi palet. Najbolj znane so Euro palete, ki se jih pospešeno uvaja za čim večji delež paletirane robe v Evropi. Prilagodljive vilice za viličarja so enostavne za uporabo, saj jih ni potrebno posebej pritrditi.