Izolacija mansarde

Izolacija mansarde

Podstrešni prostori so pogosto dokaj veliki, še pogosteje pa so povsem prazni oziroma jih naseljuje le krama, ki nikjer drugje ni našla svojega mesta. Tako se odločamo za adaptacije, s katerimi lahko prostor pretvorimo v takšnega, ki bo dopuščal tudi udobno bivanje stanovalcev. To morda ne bo lahka naloga – ne le, da bo treba podstrešje očistiti in pospraviti, verjetno bo treba opraviti tudi nekaj gradbenih del. Med pomembnejše se uvršča toplotna izolacija, ki je v tem okolju običajno pomanjkljiva.

Streha je zelo velika, poleg tega je stalno izpostavljena neposrednim vplivom okolja. To pomeni, da bodo tik pod njo opazna velika nihanja v temperaturah, in to ravno v tisti smeri, ki ni posebej prijetna – poleti bo grozno vroče, pozimi pa ledeno mrzlo. Da se to ne bi zgodilo, je seveda odgovorna toplotna izolacija. Ta se le redko izdela že ob gradnji hiše, predvsem pri starejših objektih, pogosto pa je nezadostna, tudi če je izdelana. Če nameravamo mansardo uporabljati za bivanje, bomo potrebovali nekoliko boljšo izolacijo. Izolacija mansarde vključuje različne opravke, predvsem je treba dobro izolirati streho, a prav tako so kritične stene, ki so tudi izpostavljene okolju. Nekaj pozornosti namenimo še tlom – tla so običajno dobro izolirana že zaradi tega, ker mejijo na spodnje stanovanjske prostore, a v tem primeru toplotna izolacija verjetno ne bo vse, kar bomo potrebovali, temveč se odločimo še za dodatno zvočno izolacijo.

Kakovostna izolacija mansarde lahko naredi prostore dejansko vseljive. Če poskrbimo za res dobro izolacijo, lahko pričakujemo tudi opazen učinek na preostale stanovanjske prostore, saj ravno podstrešje v mnogih zgradbah predstavlja velike toplotne izgube. V vsakem primeru je dobra izolacija mansarde priporočljiva, še posebej zato, ker morda ne bodo potrebni zelo zahtevni ali dragi gradbeni posegi. Toplotna izolacija se lahko izvede kar suhomontažno, tako da je narejena hitro, učinkovito in cenovno ugodno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja