Mentalna aritmetika za celostni razvoj otroških možganov

mentalna aritmetika

Da bi se lahko uspešno soočil z izzivi šolskega dela, pa tudi z drugimi izzivi v vsakdanjem življenju, mora otrok že v zgodnjih leti svojega življenja osvojiti določene prednosti, nato pa jih mora skozi leta še nadgrajevati oziroma utrjevati. V neki meri se otroški možgani razvijajo že sami, otrok pa se zelo uspešno uči že z raziskovanjem sveta in skozi razne zabavne aktivnosti. A kaj kmalu pride čas, ko se bo treba osredotočiti tudi na kakšne specifične miselne spretnosti, ki zahtevajo opravljanje prilagojenih vaj.

Mentalna aritmetika je zelo pomembna že pri otrocih, ki se spoznavajo s svetom, še bolj pa pride do izraza v šoli in kasneje v vsakdanjem življenju. Ker gre za povsem osnovno spretnost, ki se v neki meri razvije sama od sebe, ji včasih ne namenjamo veliko pozornosti. A operiranje s številkami ne bo posebej uspešno, če teh osnovnih znanj ne nadgradimo. Na ta način koristimo razvoju celotnih možganov, saj spodbujamo zmožnost abstraktnega mišljenja in reševanja problemov, krepita se tudi spomin in koncentracija. Prav res gre torej za celostni razvoj otroških možganov. Da bi bil ta kar se da uspešen, se moramo poslužiti pravih orodij, ki pri tem pomagajo.

Miselne uganke za otroke

Najbolj uspešno se lahko mentalna aritmetika otrokom predstavi skozi zanimive aktivnosti, ki so prilagojene razvijanju teh spretnosti. Lahko gre za zelo specifične vaje, lahko pa za kakšne bolj obsežne izzive, ki spodbujajo celostni razvoj otroških možganov. Na voljo imamo celo daljše programe, ki se lahko izvajajo vzporedno s šolanjem otroka. Takšni programi so zelo učinkoviti, saj vključujejo prilagojene aktivnosti, ki se bodo kar najbolje obnesle. Na ta način se skozi zabavne aktivnosti otrok uči, razvija svoje spretnosti, ki jih nato preizkuša pri šolskem delu. Rezultati so lahko zelo prepričljivi, še posebej če upoštevamo, da gre pravzaprav za igro.