Za optimalno peko kruha morajo biti grelci za pečice vrhunske izdelave

V vsakem slovenskem domu lahko najdemo novejšo ali starejšo pečico, ki nam lahko z malce znanja pripravi odlično hrano ter še boljše sladice. Vsaka dobra gospodinja rada zamesi svoj domači kruh, ki je okusnejši od tistega, ki ga lahko kupimo v trgovini. Že v zelo starih pečicah na elektriko so bili vgrajeni električni grelci za pečico, ki so bili zviti v posebno obliko, ki še dandanes ostaja enaka.

Grelci za pečico nam namreč omogočajo, da lahko enostavno in hitro spečemo kruh, meso ali torto. Zlasti pri sladicah je pečica nujno potrebna. Vsakdo, ki rad peče, se pred pečice nakupom pozanima, kakšen grelec je nameščen v njeni notranjosti. Niso namreč vsi grelci za pečico enako dobri, nekateri so na žalost premočni ali pa prešibki za dobro peko.

Grelci za pečico lahko dosegajo izredno visoke temperature

Vsaka pečica ima razpon temperature, ki se dviga tja do 20 stopinj Celzija. Tiste pečice, ki imajo tudi samočistilno funkcijo, pa se lahko segrejejo tudi do 500 stopinj Celzija. Takrat se pečica zaklene in tako nikogar ne spusti do tako visoke vročine, ki bi bila lahko usodna.

Grelci za pečico pa največkrat delujejo na temperaturi 180 stopinj, ki je optimalna za pripravo sladic ter tudi mesa. Čeprav nam pečica zelo hitro lahko speče želeno jed, nikakor ni priporočljivo peči na previsoki temperaturi, saj se hrana hitro zažge ali pa postane izsušena.

Pravilno vzdrževanje grelca za pečico

Kot vsaka naprava, mora biti tudi pečica skrbno čiščena in vzdrževana. Tudi če nimamo samočistilne funkcije, moramo pečico in grelec od časa do časa počistiti. Grelec mora biti čiščen tudi zato, ker se na njemu lahko začnejo nabirati škodljive saje, ki nam nato padajo v jed, ki se peče v notranjosti pečice.

Seveda bomo grelce za pečico čistili, ko bo ta izklopljena in hladna, saj so vroči električni grelci za pečico lahko zelo nevarni.