Slaba posojila so lahko za banke zelo problematična

Slaba posojila

Vsi se zavedamo dejstva, da je služba tista naša največja obveza, saj nam ta omogoča, da živimo. Od nje smo odvisni, saj nam prinaša denar, s katerim lahko razpolagamo in si lahko privoščimo razne stvari, od same hrane, pa vse do raznih luksuznih stvari. Seveda pa je omejena ta količina denarja, ki jo mesečno dobimo in če si želimo privoščiti kakšne stvari, kot so nov avto, ali pa nov dom, seveda potrebujemo kakšna posojila, ki nam jih lahko zagotovi banka. Banke nam s tem namreč omogočajo, da si privoščimo nekaj večjega.

Slaba posojila pa so tista, ki si jih nobena banka ne želi, saj so lahko za te zelo problematična. Banke seveda poslujejo s samimi posojili, a le če posojilojemalec izpolnjuje svoje obveznosti, s tem, da se drži odplačevanja samega posojila. Posojilo se namreč smatra za slabo, kadar posojilojemalec več kot 90 dni ne plača dogovorjenega obroka ali obresti.

Slaba posojila so tako zelo slaba za banke, saj se tako zmanjša sposobnost banke zagotavljanja novih posojil. Torej če banke želijo biti uspešne, morajo posojila, ki so slaba, ohranjati na čim nižji ravni.

 

Ocena vrednosti podjetja se opravi pred nakupom samega podjetja

 

Seveda je cilj vsakega podjetja, ki je na trgu, da je uspešno in posledično tudi boljše od svoje konkurence. Velikokrat pa lahko pride do tega, da nekdo enostavno ne želi več voditi svojega podjetja in se odloči za prodajo le tega.

Ocena vrednosti podjetja se torej opravi ravno pred samo prodajo oziroma nakupom. Seveda hoče lastnik iztržiti čim večji delež, a je vse odvisno od tega, koliko je kupec pripravljen ponuditi. Čeprav se zavedamo, da je v podjetje potrebno vložiti zares veliko truda in časa, ni nujno, da se nam to pri prodaji poplača.

Ocena vrednosti podjetja ni torej odvisna le od tega, kakšno ocena da lastnik, ampak tudi od tega, koliko je kupec pripravljen ponuditi.