Izpit za motor vam dovoljuje vožnjo z najmočnejšimi motornimi kolesi

izpit za motor

Izpit za motor vas bo popeljal v svet motociklizma, ki pa je lahko zelo nevaren, če se ne držite določenih cestno prometnih predpisov. Za vožnjo z motorjem pa so potrebne posebne spretnosti, saj motorji dosegajo hitrosti tudi več kot 100 km/h, zato morate biti na cesti vedno pozorni, manevriranje na dveh kolesih pri takšnih hitrostih pa velja za zelo zahtevno. Nekateri so sicer drugačnega mnenja, vendar je potrebno k opravljanju izpita za motor zato pristopiti toliko bolj resno.

Če želite voziti tista najmočnejša motorna kolesa, potem boste morali počakati do svojega 24. leta starosti. Takrat je najprej možno pridobiti izpit za motor, če seveda opravite vse potrebne obveznosti, kot so na primer teoretični del izpita, praktični del izpita, zdravniški pregled, tečaj prve pomoči in seveda šolo vožnje v obsegu najmanj 20-ih ur. Če se uspešno prebijete skozi vse obveznosti, potem pridobite izpit A kategorije.

Izpit za avto je dolgotrajen proces

Ena od največjih želja današnjih mladostnikov je tudi izpit za avto, zato se mnogi lotijo opravljanja že kmalu po dopolnjenem 16. letu starosti. V tem primeru gre za program spremljevalec, ko tudi po opravljenem izpitu voznik začetnik potrebuje spremstvo odrasle osebe z izpitom za avto. Zato nekateri raje počakajo do svojega 18. leta starosti, ko se lahko po opravljenem izpitu samostojno usedejo za volan.

Če se določate za izpit za avto, potem morate vedeti, da ga ne boste opravili v enem mesecu. Gre za dolgotrajen proces, ko je potrebno opraviti najprej teoretično izobraževanje in teoretični izpit. Poleg tega morate opraviti tudi tečaj prve pomoči in zdravniški pregled, pri katerem mora zdravnik potrditi, da nimate nobenega takšnega zdravstvenega stanja, ki bi vplival na vašo vožnjo. Šele potem sledi šola vožnje z inštruktorjem, ki mora obsegati najmanj 20 ur, in opravljanje praktičnega dela oziroma glavna vožnja.