Registracija blagovne znamke zaščiti podjetje pred konkurenco

registracija blagovne znamke

Verjetno tudi vi marsikateri izdelek na trgovskih policah prepoznate zgolj po svojem značilnem imenu oziroma znaku, logotipu ali sloganu. Gre za blagovno znamko, ki ima verjetno že dolgoletno tradicijo, zato si je že pridobila zvestobo svojih kupcev. Z blagovno znamko se podobne storitve in izdelki med seboj razlikujejo, imetnik pa ima izključno pravico do uporabe določenega znaka za označevanje svojih izdelkov. Registracija blagovne znamke je tako edini način, s katerim podjetje zaščiti svoje podjetje pred konkurenco.

Postopek registracije blagovne znamke poteka v več korakih, zato si je zanj potrebno vzeti čas. Najprej je potrebno preveriti, ali je registracija blagovne znamke sploh mogoča. Nato se je potrebno odločiti, ali jo bomo registrirali samo za Slovenijo ali tudi za tujino in katero blago oziroma storitev bo znamka varovala. Temu sledi priprava in vložitev prijave za registracijo blagovne znamke, pri čemer je potrebno plačati tudi ustrezno pristojbino za prvih 10 let.

Patent zavaruje izum pred njegovim izkoriščanjem

Skozi zgodovino smo bili priča številnim izumom, vendar vsi niso bili patentirani. Neprestane tehnične izboljšave in vse večja potreba po inovativnosti pa je pripeljala do tega, da so takšni in drugačni izumi vse pogostejši. Izum pomeni novost na svojem področju in je rezultat človeškega uma. Ker pa je običajno tudi plod dolgotrajnega dela, ki zahteva tudi veliko finančnih sredstev, je zato za izum pametno vložiti tudi vlogo za patent.

S patentom njegov imetnik prepreči vsem drugim, da bi se izkoriščali z njegovim izumom. To pomeni, da ima za določeno obdobje izključne pravice za njegovo izdelavo, prodajo in podobno. Postopek za pridobitev patenta je zelo zahteven in ima stroge ter nepodaljšljive roke, zato se je prijave za patent potrebno lotiti strateško. Če se na to ne spoznamo, potem vloge ne oddajajmo sami, saj je tveganje, da bomo storili napako s tem preveliko. Namesto tega, raje poiščimo izbranega patentnega zastopnika.