Katalizator mora biti nameščen tik ob zbiralniku plinov

Katalizator

Katalizator je del avtomobila, ki ga bomo našli ob zbiralniku plinov. Nameščen mora biti tam kjer se dosegajo zelo visoke temperature, saj najbolje dela ravno na višjih stopinjah. Če je katalizator v dobrem stanju oziroma takrat ko e še popolnoma nov, lahko poskrbi, da se pri izgorevanju odstrani kar 90 odstotkov vseh strupenih plinov, ki se ustvarijo pri izgorevanju v motorju. 

Katalizator deluje tudi v povezavi s senzorji kisika, ki se ravno tako nahajajo na izpušnemu sistemu. Senzorji kisika merijo izgorevanje in skrbijo za uravnavanje zmesi goriva in zraka. 

Katalizator, ki ni več nov in dobro delujoč, pa deluje občutno slabše in ne more zagotoviti tako visokega odstotka, kot smo ga navedli. 

Izpušni sistemi so izdelani na izredno dovršen način

Izpušni sistemi, ki jih lahko opazimo, če dvignemo pokrov motorja. Če to storimo bomo hitro opazili ogromno cevk, ki so prepredene okrog vsakega avtomobilskega motorja. Seveda se za sestavo avtomobilskih delov najbolj zanimajo fantje, saj si vsak izmed njih že od malega želi, da bi čimprej imel v lasti svoj avtomobil. 

Izpušni sistemi so torej izdelani iz cevi, ki odvajajo izpušne pline do tako imenovanega izpušnega lonca. Temu loncu narečno in v pogovornem jeziku vsi rečemo »auspuh«. Preden pridejo plini do lonca izpušnega sistema pa se morajo pretakati po vseh prej omenjenih ceveh. Najprej se torej zberejo v izpušnem zbiralniku, ki ima nalogo, da zbira izpušne pline, ki pridejo iz motorja. Omenjeni zbiralnik se mora popolnoma prilagajati odprtini v motorju, da resnično zbere vse pline. 

Izpušni sistemi tako pline pripeljejo do izpušnega lonca, ki ima funkcijo dušilca zvokov. Ta je ovalne oblike in skrbi, da se hrup v motorju karseda čim bolj stiša in tako ustvari nemoteč zvok delovanja avtomobila. Na koncu vsakega izpušnega sistema je nameščen tudi katalizator, ki znižuje raven strupenih plinov.