Tiskanje nalepk s folijo

Tiskanje nalepk

Tiskanje nalepk lahko poteka na dva različna načina. Nalepke lahko površinsko zaščitimo s folijo ali pa se odločimo, da folije ne uporabimo. Nalepke, ki imajo na sebi zaščitno folijo bodo na dolgi rok bolj odporne na zunanje vplive n bodo tako dlje časa zdržale nedotaknjene. To je pomembno še zlasti pri nalepkah, ki so opremljene s pomembnimi informacijami ali napisi. Velikokrat je na nalepki natisnjena črtna koda, ki mora ostati nedotaknjena, zato je dobro, da je takšna nalepka zaščitena s folijo. 

Tiskanje nalepk s folijo poteka tako, da tiskanje poteka s termalnim prenosom preko folije. Kot smo omenili pa ni nujno potrebno, da pri tiskanju nalepk uporabimo folijo. Nalepke se lahko tiskajo tudi neposredno na etikete brez uporabe omenjene folije. Na nalepke lahko namestimo tudi okolju bolj prijazno eko zaščito, ki pa sčasoma zbledi. 

Tiskanje nalepk pozna tudi opcijo dodajanja voščene prevleke, ki bo podaljšala obstojnost zapisa na nalepki, ne bo pa omogočila tako dolgotrajne življenjske dobe, kot zaščita s folijo. Obstojnost izpisa na nalepkah lahko zagotovimo z izbiro pravega tiskalnima ter s čistostjo termalne glave tiskalnika. 

 

Sitotisk je najstarejša tehnika nanašanja barv na artikel 

Sitotisk je tehnika, ki jo že vrsto let uporabljajo vsi tiskarji, i se vsakodnevno srečujejo s tiskom na različne površine. Dobra lastnost sitotiska je ta, da lahko z omenjeno tehniko tiskamo na vsako ravno in gladko površino. Seveda moramo pri tem uporabiti primerno barvo, ki bo obstala na izbrani podlagi. 

Sitotisk lahko izvedemo tudi na plastično podlago, vendar pa je dobro v takem primeru najprej testirati, kako se bo na plastičnem izdelku obnašala uporabljena barva. Največ tiskarjev zagotavlja, da je potrebno uporabiti dvokomponentno barvo, ki se na plastiki zelo dobro obnese. 

Sitotisk nosi takšno ime, ker se barva na površino nanaša preko sita z luknjicami. Pri celotnem procesu moramo paziti tudi na debelino nanosa barve, ki mora biti prilagojena za posamezen material.