Parketi postajajo vse bolj popularna talna obloga

parketi

Parket je talna obloga z tradicijo, saj se uporablja že stoletja, prve vrste parketa so bile samo navadne lesene deske, danes pa poznamo veliko različnih vrst parketov. Danes pa poznamo posebni poklic, za take storitve, to je seveda parketarstvo.

Parketi so popularni tudi danes, razlika je samo v tem, da imamo danes veliko več vrst paketov na trgu. Razlikujejo se glede na vrsto, poznamo oljeni parket, lakirani parket, gotovi parket, klasični parket in tako naprej. Tako kot se razlikujejo tudi v materialu iz katerega so narejeni. Torej narejeni so iz različnih vrst lesa, govorimo o parketu, ki je pridobljen iz lesa bukve, lahko hrasta in tako naprej. 

Vsi parketi pa so znani po tem, da niso ravno cenovno ugodni, vendar jih še vedno odlikuje kakovost. Ampak v kolikor parket pravilno vzdržujete, torej ga redno oljite, lakirate ali pa samo čistite, potem vam vaš parket lahko preživi več generacij. 

Polaganje parketa zahtevno ali nezahtevno?

Pri polaganju paketa morate vedeti le nekaj osnovnih stvari, prva je zagotovo ta, da obstaja več načinov polaganja parketa. Najbolj pomembno je, da pred postopkom polaganja parketa izmerite vlažnost tal. Ta mora biti vseskozi konstantna. Seveda so največji mojstri v polaganju parketa seveda tisti, ki so za to izšolani, vendar polaganje parketa vsaj na papirju ni pretežko, ob seveda strokovni pomoči, za vsakega izmed vas. 

Druga stvar, ki jo morate vedeti, je ta, da boste potrebovali veliko potrpljenja in natančnosti. Zaradi tega je vseeno pametno, da imate ob sebi nekoga, ki se s tem profesionalno ukvarja, da vas opozori na kaj morate biti pozorni in česa se izogibati. 

Torej v primeru, da iščeta pravo talno oblogo za vaše stanovanje, potem si zagotovo oglejte parket. Je nekoliko dražji od ostalih talnih oblog, ampak lahko privarčujete pri polaganju, saj polaganje paketa ni tako zelo zahtevno.