Prenosni ali stacionarni računalnik?

računalnik HP

Med računalniki obstajajo velike razlike, saj so te naprave lahko zelo specializirane za različne naloge. Prav tako pa imajo uporabniki različne želje in potrebe, ki narekujejo nekatere razlike tudi med osnovnimi lastnostmi. Na področju računalnikov ponudbo delimo v prvi vrsti na stacionarne in prenosne računalnike. Oboje je lahko dobra izbira, vse pa je odvisno od potreb uporabnika. Če izbiramo nov računalnik, moramo torej dobro vedeti, katera opcija bo boljša za nas, saj univerzalnega odgovora na to vprašanje ni.

Poleg tega imamo tako med stacionarnimi kot med prenosnimi računalniki veliko izbire, pogosto tudi med istimi znamkami. Računalnik HP recimo lahko najdemo tako med stacionarnimi kot prenosnimi, v obeh primerih pa ta znamka predstavlja dobro izbiro. Ti računalniki se morda niti ne razlikujejo veliko, saj ima lahko prenosni računalnik HP praktično isto konfiguracijo kot stacionarni računalnik, še posebej to velja za sodobne prenosnike, ki so opremljeni z napredno strojno opremo. Tu se še bolj izkaže, da je treba zelo dobro poznati lastne potrebe, pa tudi primerjavo stacionarnih in prenosnih računalnikov. Same znamke v tej fazi niti niso ključnega pomena, tako kot lahko dobimo računalnik HP v stacionarnih in prenosnih izvedbah velja isto za mnoge druge znamke.

Stacionarni računalnik je praviloma boljša izbira za tiste, ki ne potrebujejo mobilne naprave za uporabo na poti ali na različnih lokacijah. Takšni računalniki so namreč glede na svojo zmogljivost cenejši, poleg tega jih je možno enostavno nadgrajevati in prilagajati. Uporabljamo lahko širši spekter dodatne opreme in si napravo povsem prilagodimo lastnim potrebam. Prenosni računalniki so izjemno priročni za tiste, ki ne nameravajo uporabljati računalnika vedno na istem mestu. Prenosniki so načeloma dražji in se po zmogljivosti ne morejo povsem kosati z namiznimi računalniki, imajo pa seveda svoje prednosti, ki so pogosto odločilne. Vsak uporabnik mora sam ugotoviti, katere odlike so zanj ključnega pomena.