TIG varilni aparat omogoča eno najbolj priljubljenih metod varjenja

TIG varilni aparat

TIG varilni aparat so izredno priljubljeni, saj uporabniku zagotavljajo visokokakovostne spoje. Kljub temu pa moramo vedeti, da aparat TID zahteva izkušenega in dobrega delavca. Na nasprotnem primeru nam ne bo dal tako dobrih rezultatov. Ta varilna tehnologija je bila razvita za letalsko industrijo med drugo svetovno vojno, ker so izdelovalci želeli, da bi zakovice menjali zvati na letalih. 

TIG varilni aparat temelji na gorilniku, v katerega je vstavljena volframoma elektroda, okoli katere teče zaščitni plin, ki skozi šobo iz keramičnega materiala pride v talilno kopel. Delavec, ki aparat upravlja, premika gorilnik vzdolž spoja, da premakne bazen kjer je staljen material za varjenje. 

TIG varilni aparat ima glavni veliko prednosti. Ena glavnih je zagotovo ta, da je vos materiala v zvarni bazen neodvisen od vhodne toplote, za razliko od principa, ki se zgodi pri zvitih žicah ali pri potrošnih elektrodah. Postopek omenjenega varjenja lahko tudi avtomatiziramo za izdelavo varjenih cevi. 

Varilni aparat co2 ima zaščitni plin

Varilni aparat co2 uporablja pri varjenju zaščitni plin, ki ima funkcijo preprečevanja stika taline z ozračjem, zato ga je treba v talilni bazen vpeljati neposredno iz gorilnika. Sprva je postopek vključeval je uporabo argona, to je inertni plin, a je to povzročalo visoke stroške. 

Varilni aparat co2 so takrat uporabljali le za varjenje nerjavečega jekla. Kasneje so ugotovili, da se z dodajanjem oksidacijskega plina (sprva kisika in nato ogljikovega dioksida) ugodno vpliva na prenos kovine iz talilne žice v talino, zato se je uporaba omenjenega aparata izredno povečala. 

Varilni aparat co2 deluje torej tako, da za zaščito uporablja aktivni plin, kar je izredno praktično in uporabno. Vsaka naprava  ima tako vrat za dovajanje zaščitnega plina, ki je ključen element varjenja. Plin prihaja skozi posebno šobo, ki omogoča popolno in natančno varjenje in je izredno priljubljen med delavci.