Šamotna malta

Šamotna malta

Šamotna malta je ključna pri izdelavi kaminov, peči in ostalih drugih kurišč. Šamotna malta je namenjena različnim kuriščem in pečem ter njihovim sestavnim delom. Lastnost šamotne malte je tudi ta, da je ognjevzdržna, tako jo lahko uporabite tudi pri drugih izdelkih, ki so morda izpostavljeni ognju ali pa izredno visokim temperaturam. 

Šamotna malta ima lahko veliko različnih oblik oziroma je le ta narejena v različne izdelke, kot so šamotno lepilo, šamotne plošče, šamotni beton in mnogo drugih. 

Šamotna malta ima ključno vlogo tudi pri zidanju oblog kaminov, kot spodnjih delov kaminov. Šamotna malta je enostavna in hitra za pripravo. Navodilo za pripravo se nahaja na hrbtni strani embalaže.  Šamotna malta je zelo kakovostna in uporabna. 

Kot že omenjeno je priprava šamotne malte zelo enostavna.  V razmerju 1:1 zmešajte šamotno moko in ognjeodporno glino, zraven pa dodajte tudi vodo. Nastalo mešanico je potem potrebno sušiti in žgati, da postane trda.

Pravilna izdelava in izbire šamotne malte je zelo pomembna, če želimo da je pri svoji vlogi, kar se da najbolj uporabna in koristna. 

Šamotna opeka

Šamotna opeka in druge šamotne stvari oziroma izdelki, so namenjeni pri uporabi proizvodov, ki morajo prenašati izredno visoke temperature. 

Šamotna opeka je po večini izdelana iz mešanice, ki vsebuje glino, različne primesi, šamotna zrna in ostalih dodatkov.  Šamotna zrna so izdelek, ki je vmesen, nastane tako, da ga je najprej potrebno zmleti, nato pa sejati oziroma dodajati k žganim surovim glinam.

Izdelava šamotne opeke se po navadi opravlja s pomočjo postopkov vlečenja, stiskanja in prešanja gline. Tako postane šamotni material ognjevaren oziroma izredno odporen proti zelo visokim temperaturam.

Šamotna opeka prav tako, kot tudi šamotna malta prenese zelo visoke temperaturne obremenitve, ki segajo do 1600 stopinj celzija. Šamotno opeko se predvsem uporablja za oblogo kurišč, kotlov, spodnjih delov dimničnih  tuljav oziroma dimnikov. Uporaba šamotnih izdelkov v Evropi zelo narašča.